BUX

Kiderül, mennyit drágult az élet

Magyar, eurózónás és egyesült államokbéli inflációs adatokat is közölnek pénteken.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 15:46

A KSH péntek reggel tavaly decemberi és 2010-es egész évi inflációs adatokkal jelentkezik, illetve az ipar novemberi teljesítményéről is közöl számokat.

Novemberben éves összevetésben 4,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg decemberben a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa szerint 4,4 százalék volt az év/év infláció, az éves pénzromlás pedig 4,9 százalék.

Az ipari termelés októberben éves összevetésben 14,5 százalékkal bővült.

Reggel nyolc órakor német inflációs adatokat publikálnak decemberről, várakozás azonban nem ismert.

Délelőtt 11 órakor az eurózónából is decemberi inflációs adatok érkezésére számíthatunk; a várakozás szerint 2,2 százalékos éves adatot ismertethetnek.

Ugyanekkor az euróövezet novemberi külkereskedelmi mérlegéről is információkat közölnek; októberben 5,2 milliárd eurós többletet mutatott a mérleg.

Délután több fontos adat is érkezik az USA-ból. Fél háromkor a tengerentúli inflációról tufhatunk meg többet; Decemberben havi összevetésben 0,4 százalékra gyorsulhatott a fogyasztói árak emelkedése 0,1 százalékról. A kiskereskedelmi forgalom bővülése decemberben változatlanul 0,8 százalékos lehetett novemberhez képest.

A negyed négykor érkező adatok szerint az ipari termelés várhatóan szintén változatlan mértékben, 0,4 százalékkal nőhetett az elemzők szerint az Államokban.

Négy óra előtt a Michigani Egyetemelőzetes januári fogyasztói bizalmi indexe kerül napvilágra; a decemberi 74,5 pontról 75,4 pontra emelkedhetett a mutató a prognózisok szerint.