Kiderül mi lesz egy év múlva - Clinton lesz az elnök

A Moody's elemző háttérintézetének munkatársai kiszámolták, hogy Hillary Clinton nyeri meg a 2016-os amerikai elnökválasztást. Szerintük a meccs szoros lesz, annak ellenére, hogy a gazdasági mutatók egyértelműen a volt fist ladynek kedveznek.
Napi.hu, 2015. augusztus 7. péntek, 16:08
Fotó: Reuters

Hillary Clinton nyeri meg a 2016. novemberi egyesült államokbeli elnökválasztást - már amennyiben pontosan jelzi előre a végeredményt a Moody's Analytics elemző intézet kutatóinak számítógépes modellje. A szakérők gazdasági és politikai mutatókat tápláltak gépükbe, külön-külön vizsgálva az eredményt az USA tagállamaira vonatkozóan. Ennek alapján a lehető legszorosabb befutót hozták ki - derül ki a Bloomberg ismertetőjéből.

A Demokrata Párt jelölje a győzelemhez szükséges minimális szavazatszámra, 270 elektori voksra számíthat, míg republikánus kihívója 268 szavazatot zsebelhet be. A modell ugyan nem számol azzal, hogy az egyik jelölt nő, míg a másik férfi, ám az lényegében fel sem merült, hogy a demokraták nem a volt first ladyt állítják csatasorba.

Gazdaság vs. unalom

A jövő évi elnökválasztás rendkívül izgalmas, késhegyig menő küzdelem lesz a jelöltek között - állítja Mark Zandi, a Moody's vezető közgazdásza, a jelentés egyik készítője. Ezt az magyarázza, hogy míg a gazdaság viszonylag jó teljesítménye a demokrata jelölt mellett szól - miután a hivatalban lévő Barack Obama hozzájuk tartozik -, addig a politikai hangulat, elsősorban az, hogy a választók nyolc év után már unják a regnáló elnököt, az ellenzéket segíti.

Az előrejelzést persze óvatosan kell kezelni, hiszen meghatározott változók várható alakulásán alapul. Ha a feltételezések csak egy kicsit is eltérnek a várttól, akkor borulhat az egész prognózis. Mivel az eredmény szorosnak látszik, ez azt jelentené, hogy a republikánus jelölt lenne az Egyesült Államok következő államfője.

Irán is besegít

A Moody's elemzői három változó értékét vizsgálták minden egyes állam esetén. A mutatók alakulását a választást megelőző két évre számolták ki, azaz egy évre tényadatokat vettek figyelembe, egy évre pedig prognózist készítettek. A legfontosabb változó a háztartások jövedelme, amit két tényezővel, a lakások és a benzin árának növekedésével korrigáltak.

Az eredménynek a demokratát örülhetnek. A Moody's komputeres modellje azt mutatja, hogy mind a háztartási jövedelmek, mind az emberek vagyonának - köztük a lakásuknak - az értéke erőteljesen emelkedni fog az elnökválasztást megelőzően. Ezzel egyidejűleg a benzin ára alacsony marad, mert a nagyhatalmak és Irán nukleáris megállapodása utat nyit a perzsa állam olajexportjának újraindítása előtt, ami tovább növeli a túlkínálatot a piacon.

Eddig bejött

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy modelljük figyelembe veszi, hogy a tagállamok egy része a gazdasági helyzettől függetlenül mindig egyik vagy másik nagy párt irányába húz. Emellett számol a regnáló elnök népszerűségével: Obama esetén azzal kalkuláltak, hogy nagyjából 50 százalékon álló indexe nem fog változni a szavazásig hátra lévő időben.

Összességében Virgina látszik annak a billegő államnak, amelynek megnyerése a demokraták oldalára billentheti a mérleg nyelvét. Zandi és munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy számítógépes modelljük minden elnökválasztás eredményét eltalálta 1980 óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibi27, 2015.08.07 22:25

@Helianthus:
Hát igen. Ott ezt így oldják meg.
Nálunk meg kellett változtatni a választási rendszert, hogy lefutott legyen egy pár 4 évig a fidess nyerése.
És bár nálunk messze a választás, már most beszélik be nekünk, hogy miért fogjuk kormánynak kapni 2,6,10 év múlva is ezt a bandát...
(A reformok működnek stb.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.07 16:45

Akárhogyan lesz, már eldöntött dolog a 2016-os elnökválasztás. Addig az amerikaiaknak beszélik be, hogy kit és miért fognak megválasztani.
Háttérhatalmék így szokták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html