A Fed, a monetáris lazítás évekig tartó időszaka után legutóbb tavaly decemberben emelte az irányadó kamat 0,0-0,25 százalékos sávját 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra. További szigorítás azóta nem történt.

A piac és az elemzők és a  a szerdai ülés kapcsán azonban szinte biztosra veszik, hogy az amerikai jegybank megemeli az irányadó ráta szintjét, így a sáv 0,5-0,75 százalékra nőhet. Ez egy következő amerikai kamatemelési ciklus kezdetét jelentheti.

A KSH szerdán teszi közzé az ipari termelésre vonatkozó végleges októberi adatokat. 2016 szeptemberében az magyar ipari termelés volumene 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Szintén megjelenik az euróövezet ipari termelését számba vevő október havi adatsor. Az eurózónában szeptemberben 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene, az elemzői konszenzus októberre már csak 0,5 százalékos bővülésre számít.

Az USA-ból ugyancsak ipari adatok érkeznek, a tengerentúlon azonban már a novembert veszik számba. Októberben az amerikai ipari termelés volumene stagnált. Az elemzők novemberre 0,1 százalékos visszaesésre számítanak.