BUX
38643

Kiderül, tart-e még Magyarország lendülete

Számos fontos makroadat lát napvilágot kedden, az egyik legfontosabb a második negyedéves magyarországi GDP-adat lesz.

NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 19:29

Kedden reggel a KSH ismerteti a 2011 második negyedéves bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó előzetes adatait; a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa szerint az idei második negyedévben csupán 2,3 százalékkal nőhetett a magyar gazdaság.

A statisztikai hivatal a mezőgazdasági árak júniusi alakulásáról is jelent.

A Magyar Nemzeti Bank a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláiról közöl adatokat a második negyedévre vonatkozóan.

Az Államadósság Kezelő Központ háromhónapos diszkontkincstárjegy-aukciót tart 40 milliárd forint értékben, az előző hasonló alkalommal 5,98 százalékos hozamszint alakult ki.

Külföldről reggel nyolc órakor német GDP-adat érkezik a második negyedről, egy órával később pedig az eurózónábabn szintén GDP-adatot publikálnak. A várakozások mindkét esetben lassuló gazdasági növekedést valószínűsítenek.

Reggel kilenckor szintén lassulásról tanúskodó GDP-adat érkezhet Csehországból is.Délután az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és az induló házépítések számáról közölnek adatokat fél háromkor; a júliusi számok vélhetően visszaesést mutatnak majd a korábbi bővülést követően. Ugyanekkor az USA-ban az importárindexről is jelentenek.

Valamivel később, közép-európai időszámítás szerint negyed négy magasságában pedig a júliusi amerikai ipari termelésről kaphatunk képet; itt enyhén gyorsuló bővülést prognosztizálnak az elemzők.

Nem adatközlés-jellegű esemény, de fontossága miatt mindenképpen meg kell említeni Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök keddi találkozóját, amelyen az eurózóna adósságválsága, valamint az utóbbi piaci zavarok kezelése lesz a téma.