Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter szerint Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki - írja az MTI.

"Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot" - fejtette ki.

Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. "Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)" - tette hozzá Prisztajko.

Kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök "csapatának" oldalán új bejegyzés jelent meg, miszerint "nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól". A közlemény megismétli Zelenszkij pénteki üzenetének szavait, amely szerint nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem. "A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz" - írták.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Több nyugati ország szerint azonban rakétatalálat érhette a gépet.