Kíméletlenül elbánnak a dohányosokkal

Adóemelésekből teremti elő a lengyel kormány az őszi választások előtt meghirdetett szociális osztogatás költségét, a pénzügyminisztérium kíméletlenül elbánik a dohányosokkal.
Barabás Júlia, 2019. április 17. szerda, 20:30
Fotó: Shutterstock

Jövőre három százalékkal nő Lengyelországban az alkohol és a cigaretta jövedéki adója, amitől 1,146 milliárd zloty (85 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költségének harmada) pluszbevételt az állami költségvetésbe - írta a Rzeczpospolita. Az alkoholt rögtön az év kezdetekor drágítják, a dohányosokra csak 2020 júliusától vár ez a sors.

A pénzre az úgynevezett Kaczynski ötösének végrehajtásához van szükség. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője nemrégiben jelentett be öt új szociális kedvezmény, amelyek fedezetét ezek szerint bizonyos termékek drágításával teremtik elő.

A pénzügyi tárca ráadásul nem hagy egérutat a fogyasztóknak. Minden alkoholos ital és nikotinos termék adója nő, azaz bevezetik az elektromos cigarettákhoz való folyadék megadóztatását is. Az adóemeléssel egyidejűleg a közúti és vasúti szállítás szigorúbb ellenőrzésével meg akarják erősíteni a csempészet elleni harcot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.04.18 10:02

működik a lengyel idióták díszpintye...
bizony szép idők voltak amikor majdnem éhen
haltak a lengyel tesók
1HUF/2.5-2.7 ZL - ki se kellett szállni az autóból
jöttek a nepperek - éttermi árak hasonlóak voltak
a dolláros boltban vettük dunhill v. rothmans intl.
az a cigaretta még csak nem is hasonlít a mostani
teveszarból és udvari levélhulladékból összegányolt
semmihez
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.17 23:01

A régi szép időkben ilyenkor, mikor a kormány dohányáremelést tervezett, Walesa sztrájkot hirdetett, és lebénult Lengyelország.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html