Kiderült, ki léphet a lemondott biztos helyére

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy Mairead McGuinnesst, az Európai Parlament egyik alelnökét javasolja új uniós biztosnak azt követően, hogy Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról. Hogan területét Valdis Dombrovskis alelnökre ruházná át - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 8. kedd, 10:48
Fotó: Európai Parlament - Fotó: EP

Az uniós bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy McGuinness számára a bizottság pénzügyi területekért felelős portfólióját szánja.

Kiemelte, a jelöltnek jelentős politikai tapasztalatai vannak az uniós ügyeket illetően, 2004 óta európai parlamenti (EP-) képviselő, jelenleg az EP első alelnöki pozícióját tölti be. Ez a tapasztalat döntő fontosságú az EU pénzügyi szektorpolitikai menetrendjének képviseletéhez, valamint annak biztosításához, hogy támogassa és erősítse az Európai Bizottság fő célkitűzéseit, nevezetesen a zöld és digitális átmenetet - szögezte le.

Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a kereskedelmi portfólióért Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság lett alelnöke felel majd. Emellett ellátja az uniós bizottság eurócsoport mellé rendelt képviseletét is Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos mellett - közölte.

Hogan lemondása után ideiglenesen már Dombrovskis vette át a kereskedelmi kérdések irányítását.

Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén mondott le, miután kiderült, hogy hazájában, Írországban megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK