Kiderült, mennyire hisznek Donald Trump szavazói a csalásban, az eredmények meglepőek

Donald Trump szavazóinak túlnyomó többsége azt hiszi, hogy elcsalták az amerikai elnökválasztást, amelyen az elnök vesztett, és egyharmaduk meg van győződve arról, hogy Joe Bident megválasztott elnököt nem fogják beiktatni hivatalába január 20-án. Úgy tűnik, a rajongótábor a sci-fikből ismert mélyálomban óhajtja tölteni a következő négy évet.
Komócsin Sándor, 2021. január 3. vasárnap, 18:37
Fotó: Getty Images

Az amerikai elnökök megválasztásuk után kötelességszerűen elmondják, hogy nem csupán azok államfői akarnak lenni, akik rájuk szavaztak, hanem az egész amerikai népet akarják a szebb jövő felé vezetni. Joe Biden megválasztott elnöknek különösen nehéz lesz teljesítenie ezt az ígéretet - derül ki az Economist/YouGov közvélemény-kutatásából. A Donald Trumpra szavazó 71 millió amerikai túlnyomó többsége ugyanis nem igazán fogadja el az elnök vereségét.

A legtöbb Trump-szavazó nem bízik abban, hogy az elnökválasztás fair volt, úgy gondolják, hogy csalások voltak, sőt közülük nagyon sok azt hiszik, hogy ezek el is torzították a szavazás végeredményét. Ami a pontos számokat illeti a Trumpra voksolók 70 százaléka nem bízik abban, hogy a szavazás fair volt. Ennél is nagyobb, 82 százalék az aránya azoknak, akik szerint sok csalás volt ezen a választáson. Végül egészen brutálisan sokan, a "trumpisták" 89 százaléka véli úgy, hogy a csalások megváltoztatták a végeredményt.

Illegitim

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a volt ellenfél szavazói szinte kivétel nélkül illegitimnek tekintik Biden elnökségét, és ezen az idő múlása sem segít, hiszen a választás óta már két hónap telt el anélkül, hogy ez érdemben változott volna. Egy héttel azt követően, hogy Biden vált az elnökválasztás várható győztesévé a Trump-szavazók 12 százaléka vélte úgy, hogy a demokrata elnökjelölt megválasztása legitim. Egy hónappal később ez az arány csak 15 százalékra nőtt, azaz nem változott érdemben.

Az elnök és szavazói kitartóan abban reménykednek, hogy Biden nem lesz elnök, következésképpen a bírósági úgy dönt, hogy a Trump lesz az elnök. A vesztes szavazónak csak 32 százaléka gondolja azt, hogy január 20-án annak rendje és módja szerint, a hagyománynak megfelelően be fogják iktatni Joe Bident az Egyesült Államok elnökének. Másik 32 százalékuk úgy gondolja, hogy ez nem fog megtörténni, 35 százalékuk pedig nem biztos benne, hogy meglesz a beiktatási ceremónia.

Ne ismerje el!

Az elnök rajongótábora - ami immáron egyenlő majdnem a teljes republikánus szavazóbázissal és sok ingadozóval, akik 2016-ban nem szavaztak rá, míg 2020-ben igen -, úgy véli, hogy Trumpnak nem kellene elismernie vereségét. Több mint egy hónappal az elnökválasztás napja után ezen a téren szintén nincs változás. Egy héttel Biden győzelme után a Trump-szavazók 79 százaléka vélte úgy, hogy nem kellene elismernie vereségét, 21 százalékuk pedig azon az állásponton volt, hogy ezt kellene tennie. Ehhez képest december közepén 78-22 százalékra módosult ez az aránypár, azaz gyakorlatilag nem változott.

A szavazás napjaiban a "trumpisták" erősen reménykedtek abban, hogy az elnök jogi csapata által indított jogi eljárások, amelyek csalás címén megkérdőjelezték Biden győzelmét, sikerrel járnak. Közel kétharmaduk úgy gondolta, hogy ezek megváltoztatják a végeredményt. Várakozásaik december közepéig nem teljesültek.

Mindezek alapján még Biden saját szavazói is kételkednek abban, hogy az új elnök képes lesz az egész nemzetet képviselni és vezetni. Látva Trump és követőinek makacs ellenkezését a Biden-szavazóknak csak a fele gondolja úgy, hogy Joe Biden elnökként egyesíteni tudja a a nemzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix16, 2021.01.05 11:32

@OV:
"mind északon, mind délen, mind a nyugati, mind a keleti parton a liberális jelöltre szavazott!
vagyis mintha azt mutatná a trend: minél inkább olvasztódik a kultúra, minél inkább egyesül, minél inkább több lehetőség van az egyes kultúrák, nézetek, felekezetek, nációk kapcsolatára (lásd az amerikai nagy metropolisokat), annál inkább a liberális EMBERI ATTITŰD győz!"

Vagyis mintha...
:D
Vagy inkább mégsem! No, azt figyeld majd meg, hogy kikre szavaznak az egyre sokasodó muzulmánok!
:D
A libsikre biztos nem...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2021.01.05 10:13

@OV: Kedves OV! Érdekes átkötés az amerikai Trump szavazók "elcsalt" választásokat meggyőződéssel vélelmező álláspontját egy sajátos kultur-antropológiai vetületben értelmezni, ami bár tényleg valós (tényszerű) bázisra hivatkozik, ugyanakkor direkt ill. indirekt következtetései se nem igazoltak, se nem igazolhatók. Attól, hogy a világ népessége "mennyiségileg" egyre inkább urbánus és hogy az urbánus népesség bizonyos politikai választások alkalmával a "liberálisnak" vélt oldalra szavazott, nem következik ezen együttállásokból (mivel a kauzalitás legfeljebb csak feltételezett, sok esetben viszont nem is értelmezhető, bár sokak, akik a statisztikát felületesen és főleg tetszésük szerint "hajlítgatják", téves "trivialitást" feltételeznek, mint például), hogy a városiak 1. tényszerűbben informáltak 2. a gondolkodásuk megalapozottabb vélelmeken alapulnak 3. életmódjuk fenntarthatóbban igazodik környezetükhöz 4. jobban képesek valódi (nem virtuális) közösségeket kialakítani stb. és ezt a sort még hosszan lehetne folytatni. Tehát röviden az egy téves (gőgös elvakultságon és az uralkodó média megtévesztésén alapuló) nézet, ami szerint a liberális városlakó "jobb, okosabb" homo sapiens, mint komplementere, a természetes(ebb) életet élő rurális konzervatív. Ez a hübriszes szemlélet tetten érhető az olyan kifejezésmód használatában is, mint pl. "..TÉNYKÉNT TEKINTÜNK ARRA, hogy 2050-re..", ahol egy jövőbeni FELTÉTELEZETT állapotra tényként tekinteni azt jelenti, hogy aki így gondolkodik képtelen elemi szintű distinciók megtételére, vagyis egy jövő idejű feltételezés SOHA, SEMMILYEN körülmények között nem TÉNY, még akkor sem, ha tényleg egyszer majd bekövetkezik!!! De visszatérve az eredeti poszthoz és kommenthez: napjaink feje tetejére állított, "újbeszél" narratívába csomagolt világában akkor győzhet majd a "..liberális EMBERI ATTITŰD", ha kiszabadul abból az egyre inkább militánsan ortodox ideológiai vélemény-burokból, ami ellen valós alternatívát pont az "illiberálisnak" mondott klasszikus "józan" gondolkodás jelenhet! Nem mellesleg a városi népesség ily mértékű globális "burjánzása" már most láthatóan olyan kezelhetetlen "együttélési" problémákat jelent, amikre nemhogy gyakorlati megoldás, de még épeszű elképzelés sem létezik (lásd: no go zónák), szóval érdemes kicsit tanulmányozni és elgondolkozni az urbanizáció okain, következményein és fázisain is, a fenntarthatóságáról és "propagálásáról" nem is beszélve!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.05 09:19

@dakujeme: Ezek szerint egyetlen járható út a liberalizmus?
"Minden demokrácia liberális" Akkor az NSZK 1949-1963- ig kirekesztő, hazug és gyilkos volt, mivel egy NEM LIBERÁLIS Konrad Adenauer volt a Kancellár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.05 08:59

A még élő volt hadügyminiszterek pártállástól függetlenül felszólították Trumpot, hogy ne próbáljon a hadsereghez nyúlni!
Gondolom nem szeretnék az országukat Dél-Amerikai szintre süllyeszteni.
A mostan problémák kezdenek a polgárháborús időkre emlékeztetni, akkor győztek a liberálisok. most is győznek!
Minden demokrácia liberális, ellenben az illiberalizmus gonosz, kirekesztő, hazug és gyilkos. Hitler és illiberális volt,. meg Sztálin is!
Hajrá Biden!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.05 06:47

@Tapucika: Bident az pár hónapon belül alkalmatlanná fogják nyilvánítani és ideiglenesen (mint a szovjet haderő magyarországi jelenléte) Kamala Harris lesz az elnök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html