Anton, egy belorusz programozó arról számol be, hogy az utóbbi időben extrém erős lelki teher alatt dolgozik, mivel - hasonlóan honfitársaihoz - nem érzi biztonságban magát. Ezzel arra utalt, hogy nem csupán az Aljakszandr Lukasenka államfő hatalma ellen tüntető demonstrálókat vethetik börtönbe az erőszakszervezetek, hanem akár a demonstráció epszilon sugarú környezetében lévő járókelőket is. Nem véletlenül kérte a Moscow Times tudósítóját, aki helyi riportjában megszólaltatta, hogy ne tegye közzé vezetéknevét.

Emellett beszámolt arról is, hogy egy nagy technológiai multi csendben elkezdte áttelepíteni munkavállalóit Fehéroroszországból a szomszédos országokba. Ezzel felgyorsult a tehetséges, ambiciózus emberek távozása az országból, ami már az ellenzék szerint elcsalt augusztus eleji elnökválasztás előtt felgyorsult. És nem csupán a munkaerőről van szó, hanem azokról is, akik céget alapítottak. Ők viszik a vállalkozásukat is magukkal.

"Nindzsa" módszerrel távoznak

A Lukasenkát győztesként kihozó elnökválasztást - amelynek eredményét, vagy legalábbis az elnök 80 százalékos támogatottságát még a hívei is kétlik - heves tüntetések, majd kiterjedt letartóztatások követték, és a hatóságok három napra leállították az országban az internetszolgáltatást.

Ez megrémítette az IT-ipar legprogresszívebben gondolkodó képviselőt - mondja Katja Glod, a Center for European Policy Analytics (CETA) munkatársa. A tüntetések élén a középosztály haladt, ezen belül a magáncégeknél dolgozók. Ezek a vállalatok változásokat akarnak, mert úgy látják, hogy a jelenlegi rezsim elérte a csúcsát annak, amit nekik nyújtani tud - tette hozzá.

Azt, hogy az egyébként kiterjedt és sikeres belorusz technológiai iparból hányan távoztak, illetve hány vállalat tette át a székhelyét más országba, csak találgatni lehet. Ahogy Anton fogalmaz "nindzsa módszerrel", azaz rejtőzködve, mert nem akarják, hogy a rezsim akadályozza őket a távozásban (például lecsukja alkalmazottaikat vagy rá tegye a kezét eszközeikre). Egy másik IT-munkás arról számolt be a Moscow Timesnak, hogy munkaadója jelezte, átteszi főhadiszállását Kijevbe, utazzon oda, de ne beszéljen erről senkinek.

IT-ország lehetne

Mivel Lukasenka marad, a technológiai cégek költöznek - véli Alekszej Kuzmenkov is, aki társalapítója a holland-belorusz Deepdee egészségügyi technológiákkal foglalkozó cégnek. Ennek irodái a híres minszki Hi-Tech Parkban vannak. Becslése szerint legalább 50 vállalat, az ott lévő cégek tíz százaléka már fogta a sátorfáját, és továbbállt, főként Ukrajnába, Oroszországba, a balti országokba és Lengyelországba. További száz éppen előkészületeket tesz a távozásra.

A minszki hatóságok nagy hibát követtek el azzal, hogy átkutatták az orosz Jandex ottani irodáit. (Ez a cég üzemelteti a legnagyobb orosz internetes keresőmotort.) A cég erre elkezdte elvinni embereit a fehérorosz fővárosból. Ezzel másoknak is megmutatta a követendő irányt. Nem lehet normálisan tevékenykedni egy olyan országban, ahol bármikor börtönbe vethetik egy vállalat dolgozóit, illetve ahol előfordulhat, hogy az IT-cégek számára kritikus internetkapcsolatot megszakítják - jellemzi a helyzetet egy helyi újságíró, aki szerint gyakorlatilag vége a virágzó belorusz technológiai szektornak.

A társadalom krémje távozik

Kuzmenkov szerint a Hi-Tech Park cégeinek többsége ugyan maradni fog, de a befektetések oly mértékben elapadtak, hogy semmilyen fejlődés nem várható a következő öt évben. A fiatal, tehetséges emberek évről évre elmennek, a gazdaság és az üzleti élet lefagy vagy hanyatlik. És a távozók a legambiciózusabbak, a leginkább vállalkozó szelleműek. Röviden: a belorusz társadalom krémje hagyja el az országot. Glod szerint a rezsin és Lukasenka nem igazán izgatja magát emiatt. Ugyanakkor ha megbukna, sokan hazatérnének, és Fehéroroszország jó eséllyel egy IT-ország lehetne.