Kiderült a görögök titka - az IMF ultimátumot adott

Mégis lehet rendkívüli választás Görögországban, ha a kormány nem tud megállapodni a hitelezőkkel a költségvetés finanszírozásáról. Eközben egy francia szatirikus lap különös titkot szellőztetett meg a görög miniszterelnökről. Az IMF nem vár tovább a pénzére június 30. után.
Napi.hu, 2015. június 18. csütörtök, 15:16
Fotó: Reuters

Az athéni kormány rendkívüli választás vagy népszavazás kiírását kezdeményezheti, ha nem tud elfogadható megállapodást kötni az ország hitelezőivel - fejtegette csütörtök délelőtt Euclid Cakalotosz görög főtárgyaló a Guardian tudósítás szerint. Abból indulnak ki, hogy végrehajtható tervet tettek le az asztalra, amely nem vezet gazdasági recesszióhoz és kivezető utat mutat az adósságcsapdából.

Ha azonban ennek ellenére nem jönne létre az egyezség, akkor a választókhoz kell fordulniuk, ugyanis a kormánynak nincs felhatalmazása az euró feladására, ami amúgy is elég kemény lépés lenne. Konzultálni akarunk a görög emberekkel - folytatta -, mert arra kaptunk megbízást, hogy segítsünk a gondjaik megoldásában az euró megtartása mellett. Végül is a jelenlegi athéni vezetés Európa-párti.

Mivel járna a kilépés?

Egy világos és egy homályos nyilatkozat
Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap igazgatója világossá tette, hogy Görögország nem halaszthatja el még egyszer júniusban esedékessé vált törlesztőrészleteinek átutalását. Az IMF a hónap elején hozzájárult ahhoz, hogy a négy részletet június 30-án egyben fizessék ki. Ez 1,6 milliárd euró átutalását jelentené.

Az athéni kormány képviselői csütörtökön jelezték, hogy újabb hitel nélkül nem tudnak törleszteni két hét múlva. Jánisz Varufakisz az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) ülése előtt azt mondta újságíróknak, hogy elő fogják vezetni a kormány elképzeléseit az euró működésével kapcsolatban. Nem világos, hogy ezzel új javaslatokra célzott - miután főnöke kijelentette, hogy ilyennel nem készültek az eurócsoport tanácskozására - vagy csak a korábbi elképzelések megismétléséről van szó.

Cakalotosz korábban arról is beszélt, hogy szerinte Görögország kilépése az eurózónából katasztrofális gazdasági következményekkel járna. Miután a gazdaság szereplői kénytelenek lennének megváltoztatni az euróval kapcsolatos szemléletüket, múlt század harmincas éveiben megismert gazdasági depresszió körülményei térnének vissza.

Ha ugyanis a tagállamok elhagyhatják a közös európai valutát használó országok közösségét, akkor az nem más mint tagállamainak fix árfolyamrendszere. Emiatt a gazdaság szereplőinek minden üzleti döntésük előtt velük kapcsolatban költség-haszonelemzést kellene végezniük, ami rákényszerítené az országokat, hogy nemzeti intézkedésekkel igyekezzenek vonzóbbá tenni magukat. Ezzel visszatérne a nyolcvan évvel ezelőtti nacionalizmus és leértékelési háború. Legfeljebb az utóbbi nem csupán a valuták között érvényesülne, hanem az eurózónán belül a belső leértékelés működne, aminek egyik legtipikusabb módja a bérek lefaragása.

Mivel járna a bennmaradás?

A másik forgatókönyv megvalósulása, a görög hitelek elengedése szerinte nem járna azzal, hogy a politikusok más országokban úgy gondolnák: nyugodtan eladósíthatják országukat, mert végül úgyis elengedik a tartozásokat. Ha valaki megengedhetetlenül sok hitelt vesz fel, az azt jelenti, hogy valaki más megengedhetetlenül sok kölcsönt adott.

Egyesek szerint ez a logika azt jelenti, hogy a csapost is felelősség terheli azért, ha valaki részegre issza magát. Cakalotosz viszont úgy véli, sántít a hasonlat. A görög mentőcsomag kezdetén a GDP 129 százalékán állt az államadósság, míg jelenleg közel 180 százalék ez az arány. Valamit a hitelezők is elszúrhattak, ha úgy adták oda a pénzüket adósuknak, hogy nincs esélyük visszakapni azt.

Eközben tovább folytatódott az athéni tőzsde mélyrepülése. A tőzsdeindex fél nap alatt 3,5 százalékkal roggyant meg, amivel néhány nap alatt tízszázalékos mínuszt hozott össze. A bankok különösen súlyos csapásokat kapnak: az Alpha Bank részvényei kilenc, a Piraeus Bankéi majdnem hét, az Eurobankéi több mint öt százalékot veszítettek értékükből.

Betty irányít?
Nem tudni mennyire vicces vagy komolyan veendő körülmény a görög válság alakulásában a Le Canard Enchainé francia szatirikus lap értesülése a görög kormányfő titkos motivációjáról. Az újság szerint Alekszisz Ciprasz bevallotta Francois Hollande francia államfőnek, hogy nem kis részben azért kénytelen kő kemény álláspontot elfoglalni a hitelezőkkel folytatott vitában, mert ezzel tarthatja meg partnerét, Peristera (Betty) Bazianát. Hollande állítólag idézte kollégáját, aki arról beszélt, hogy ha engedne a trojka nyomásának, akkor nem csupán pártja támogatását vesztené el, hanem Bettyt is. A hölgy ugyanis - aki 30 éves kapcsolatuk hajnalán bátorította arra, hogy lépjen be a kommunista pártba - tényleg militáns radikális, sokkal inkább balra áll a politikai palettán, mint Ciprasz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

schnoller, 2015.06.22 19:03

@megfigyelt: Ha az irigység fájna maga ordítana! Ahogy látom az Ön utánanézése annyira felszínes, hogy nincs meg a közös szintünk egy kulturált vitához! Ja csak megjegyezném, lehet úgy is véleményt nyilvánítani, hogy nem rakjuk tele sértő szavakkal, meg nagybetűs BAROMSÁGOKKAL! Próbálja ki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.06.21 14:48

@matuska63: A Németeknél a több lábú rendszer miatt az sem valós szám amit mondanak.

Válasz:::Nagy tömegeknek EGYLÀBÙ !!! Jobb ha tölem tudod !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.06.21 14:36

@matuska63: PONTOSÍTOK utána néztem. Nyugdíj átlagok EURÓ-ban.
Luxemburg------------3 000.
Gőrőg----------------1 620.
Ausztria-------------1 026.
Németország-----------791.
NagyBritánia----------460.
Magyarország----------332.
Bulgária--------------177.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.06.21 14:29

@matuska63: Végtelenül sajnálom ,hogy nem tudja értelmezni az egyértelműt.
Ezt írtam :: A Görög állami nyugdíj közel duplája volt a Német ÁLLAMI állami nyugdíjnak.
Tehát az államiról nyilatkoztam mert a nyugdíjak dolgában elég tájékozott vagyok és nem szoktam valótlanságot irkálni,tudom ,hogy nyugaton a nyugdíj több lábú.
Azt is írhattam volna ,hogy a Görög minimál bér 684 EURÓ a Magyar 333 EURÓ-val szemben vagy a Cseh 332 EURÓ-val szemben. Ugye nem az északiak miatt van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2015.06.21 13:27

@megfigyelt: Azt honnan szedte, hogy a Görög nyugdíj a duplája volt? Az, hogy esetleg több volt az még elképzelhető a 13. és esetenként a 14. miatt. A Németeknél a több lábú rendszer miatt az sem valós szám amit mondanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html