Kiderült a titok: így kerültük el az összeomlást

Nem csomagolta be az EU vezetőiről alkotott véleményét emlékirataiban Timothy Geithner, az első Obama-adminisztráció pénzügyminisztere. Kiderül, milyen bénázás előzte meg Silvio Berlusconi olasz kormányfő megbuktatását, hogyan idéztek elő piaci pánikot, illetve kerülték el az összeomlást egy ad hoc döntéssel.
Napi.hu, 2014. november 12. szerda, 19:21

Minden bizonnyal sajátos "stressztesztet" kell kiállnia az Egyesült Államok volt pénzügyminiszterének, Timothy Geithnernek (képünkön), miután kiszivárgott száz oldal emlékiratainak nyers fogalmazványából - véli a MarketWatch arra utalva, hogy a könyv címe: Stresszteszt: reakciók a pénzügyi válságra. A szövegből ugyanis kiderül, hogy lesújtó véleménye van az európai vezetőkről. A miniszterkedése előtt az amerikai jegybank, a Fed egyik vezetői posztját is betöltő pénzügyi szakember kemény megjegyzései biztosan nem maradnak válasz nélkül.

Az "f" betűvel kezdődő rövid trágár angol szót jó párszor tartalmazó fejtegetések gyűlölködő, végtelenül rövidlátó csapatnak festik le az unió vezetőit, akik képtelenek voltak következetes politikát kialakítani a pénzügyi összeomlás, illetve az azt követő európai adósságválság kezelésre.

Annak ellenére bénáztak, hogy az adósságválság az Európai Unió széthullásával fenyegetett - foglalja össze a Financial Times (FT) kezébe került dokumentumok tartalmát a MarketWatch. Ezen az sem változtat, hogy a pénzügyér számos európai vezetőről külön-külön jó véleménnyel van.

Ennyire nem lehetnek bénák

Geithner európai partnerei egyszerre voltak határozatlanok és felelőtlenek. Túl sokat totojáztak az adósságválságra adott válaszok kidolgozásával és mindenáron meg akarták leckéztetni a krízist kirobbantó Görögországot. Azzal sem törődtek, hogy ezzel az EU egészének ártanak. Az FT idézi a pénzügyér szavait. Ezek szerint az európaiak meg akarták taposni az "elvetemedett" görögöket, akik "hazudtak nekik" (tíz éven át meghamisították költségvetési számaikat).

A volt pénzügyminiszter azt mondta kollégáinak: ok, megtehetitek, hogy a nyakukra léptek, de ezzel egyidejűleg világossá kell tennetek, hogy nem engeditek átterjedni a válságot az eurózóna többi országára. Githner úgy látta, kollégái olyan dühösek, hogy bármi áron szabadulnának Görögországtól.

Az európai vezetők válságkezelési teljesítményét ugyanakkor csak utólag látja lesújtónak. Mint mondja: teljesen alábecsülte azt a lehetőséget, hogy az EU-s döntéshozók három éven át kudarcot kudarcra halmozva bukdácsolnak át a kritikus helyzeteken. Elképzelhetetlen volt a számára, hogy olyan rossz teljesítményt nyújtanak, mint amilyet végül is produkáltak.

Mószerolták Berlusconit

Meglehetősen színes történetként írja le a volt pénzügyminiszter Silvio Berlusconi olasz kormányfő lemondatását. Az EU vezetői a G20 csúcstalálkozóján 2011 novemberében informálisan megkeresték Barack Obama amerikai elnököt azzal a szándékkal, hogy bevonják Berlusconi megbuktatásába. Azt akarták, hogy az USA ne támogassa Olaszország IMF-programját, amíg a miniszterelnök nem távozik a posztjáról. Geithner azt mondta erre főnökének: nem vérezhetjük be a kezünket ezzel, majd egy rövid nemmel elküldték a próbálkozókat.

Ugyanakkor megérti a németeket, hogy elegük lett Berlusconiból. Ahogy sikerült kicsit megnyugtatniuk a piacokat, az olaszok csináltak valamit, amivel elrontották az egészet. Minden kezdeményezésükre egy tömör "f... you" volt a válasz a gyengébb dél-európai országok vezető köreitől. Nicolas Sarkozy akkori francia elnök próbált navigálni a felek között, miután a periféria válsága elsősorban a dél-európai érdekeltségekkel rendelkező francia bankokon keresztül kormoly károkat okozott országának.

Csúnyán elszámolták

Hajmeresztő történet, az úgynevezett deauville-i deklaráció is. Ebben Angela Merkel német kancellár és Sarkozy leszögezte, hogy a jövőben az eurózóna csak akkor menti meg bajba került tagállamait a csődtől, ha az illető ország hitelezőinek vállalják követeléseik egy részének leírását (haircut). Ez jókora pánikot indított el az európai állampapír-piacokon. Geithner szerint a két vezető nem számolt azzal, milyen nagy kárt okoznak.

Az elnökválasztások előtt álló Sarkozy szerinte azért ment bele a közös nyilatkozatba az ellenkezés helyett, mert el akarta kerülni a látszatát, hogy a németek diktálnak Franciaország vezetésének, hogy Berlin mondja meg, milyen költségvetési politikát kell folytatnia Párizsnak. A volt pénzügyér szavai szerint a  gutaütés kerülgette, amikor a deauville-i deklarációt meghallotta.

Durván reagáltam - emlékszik vissza. Azt mondtam: ha ezt komolyan gondolják, azzal csak felerősítik azokat a piaci spekulációkat, amelyek az eurózóna szétesésére játszanak. Senki sem fog egy centet sem hitelezni az európai kormányoknak, ha attól kell tartania, hogy egy hitelátütemezésben elveszti a pénze egy részét.

Tényleg improvizált

Geithner visszaemlékezései alapján úgy tűnik, igazak azok a pletykák, amelyek szerint Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke 2012 nyarán improvizálta az eurózóna válságát egy csapásra lecsillapító bővített mondatát. Draghi a londoni olimpia előtti egyik fórumon azt mondta: az ECB kész bármit megtenni az euró védelmében. Ebben a kijelentésben az is benne foglaltatott, hogy vásárolhatnak az eurótagállamok államkötvényeiből.

Miután az európai jegybank abban a helyzetben van, hogy ehhez tetszés szerinti mennyiségű pénzt teremthet, azaz elvileg bármennyi papírt begyűjthet, a befektetők megnyugodtak. Elkezdték vásárolni a spanyol és az olasz állampapírokat, elhárítva azt a veszélyt, hogy ezek az országok fizetésképtelenné válnak, amit nagyságuk miatt nem élt volna túl az eurózóna és a közös európai valuta.

Bele a közepébe

Draghi tehát anélkül sínre tette a dolgokat, hogy ez az európai országoknak egy fillérjükbe került volna. Ezért sok szakértő zseniálisnak tartja ezt a húzását. Geithner viszont elárulta, mit mondott neki bankelnök az ügy hátteréről. Draghi Londonba érkezve azt tapasztalta, hogy a pénzügyi befektetők meg vannak győződve arról, hogy a közös európai valutának vége. Ezt olyan riasztónak találta, hogy úgy döntött: elmondja a híressé vált mondatot.

Más szóval a "zseniális húzás" egy improvizáció volt, amit senkivel sem egyeztetett korábban. Nem egy terv részeként szólalt meg. Elsütötte ezt az szimpla kijelentést és beletalált vele a dolog közepébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.11.13 17:26

@vlaki:
Hát persze az lett volna a helyes, ha az USA hagyja hogy Szaddam lerohanjon független országokat, tönkretegye az öbölbéli békét, megszűnjön az olajtermelés vagy Szaddamé legyen. Juj hogy örültek volna az oroszok, hiszuen minden hordó kieső öbölbéli olaj az ő olajuk árát és a keresletét növelte volna.
Amerika a iraki háborút a te érdekedben is vívta, profitáltál belőle.
Csupa szerencse, hogy létezik Amerika, és a diktátorokat valaki orrba veri.
Szaniszló Ferenctől hallottad tán hogy az öbölháborút Amerika robbantotta ki? Nem, hanem egy diktátor.
Mondtam én a zűröket a diktátorok okozzák nem a demokrácia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.13 15:35

@vlaki: ezt aztán nagyon megaszontad vlaki! megsemmisítetted az érveimet és olyan érvrendszert állítottál fel, amelyikbe képtelenség belekötni! nem csodálom, hogy ezek után azt gondolod, hogy igazad van... :)

gratulálok a mély intellektuális munkához! gondolom mindent beleadtál... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.13 15:32

@Libaas-Gordon: az a gond ezzel a hozzászólásoddal, hogy kifejezetten egysíkú. vélhetően az agyad nem enged teret több dimenziónak...

amit leírtál, azzal részben egyetértek. de én látom a többi szereplő hibáit is.

a 2002-es 100 napos programot pl. a fidesz is megszavazta. majd utána úgy tett, mintha semmi köze nem lenne hozzá.

a fidesz minden önkormányzatát devizában adósította el a 2006-2010-es időszakban. majd 2010-től 1 év alatt majdnem 20%-ot rontott a forint árfolyamán. hogy utána arról okoskodjanak, hogy milyen amatőrség nem észrevenni azt a lufit, aminek felfújásában tekintélyes szerepet vállaltak.

nekem aztán szidhatod az mszp-szdsz-t! tárt kapukat döngetsz. a különbség köztünk, hogy én már 2014-ben élek és a jövőt fürkészem amíg te még 20 év múlva is az elmúlt 8 évet fogod emlegetni. persze erről te nem tehetsz. neked ennyi a kapacitásod.

üdvözlöm az elvtársakat! beeeee
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.13 15:22

@Libaas-Gordon: ilyet nem hiszem, hogy írtam volna. alig várom, hogy megcáfolj!

a gazdasági pénzügyi kapcsolatok ápolását, építését nemhogy károsnak, de sokkal inkább dicséretesnek tartom.

ami káros az a politikai kapcsolatok erősítése a keleti országokkal, a NYUGATI SZÖVETSÉGEK kárára!

persze ha eddig sem értetted, amit írok, miért pont most értenéd meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v69zsolt, 2014.11.13 14:32

@vlaki: amelyet ráadásul nem is az amerikaiak használnak fel, hanem egy viszonylag szűk réteg, az a réteg akiket mi itt un. libsiknek hívunk.

Bagoly mondja verébnek......!!!!!!

amelyet ráadásul nem is a magyarok használnak fel, hanem egy viszonylag szűk réteg, az a réteg akiket mi itt un. kommunista fideszesnek hívunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html