Kiderült, hogy jár, aki szívózik az EU-val és az IMF-fel

Fel kellett adnia alapvető választási ígéreteit a nagyobbik görög kormánypártnak, a radikális baloldali Szirizának ahhoz, hogy megszerezze az EU és az IMF támogatását Görögország további finanszírozásához - derült ki a donorok elé terjesztett vállalásokból.
Napi.hu, 2015. február 24. kedd, 15:55
Fotó: Reuters

Az athéni kormány megkapta az eurótagállamok pénzügyminiszterei és Nemzetközi Valutaalap támogatását ahhoz, hogy négy hónappal meghosszabbítsák az országnak nyújtott EU-IMF hitel lejáratának határidejét - jelentette a Reuters. Ha a tagországok egyenként jóváhagyják ezt a döntést, akkor a görögök hozzáférhetnek a csomag utolsó, bő hétmilliárd eurós részletéhez. A Görögország túlélését biztosító támogatás megszerzése érdekében azonban Athén feladata balos reformterveit és letette a főesküt, hogy a szociális gondok orvoslása érdekében tervezett intézkedései nem fogják felborítani a költségvetés egyensúlyát.

Athén hétfő éjjel nyújtotta be vállalásainak hatoldalas listáját, amelyet Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter írt alá. Ebben lemondott a nagyobbik kormánypárt, a baloldali Sziriza számos választási ígéretéről. Nem állítják le a privatizációt, nem növelik a jóléti kiadásokat és a minimálbért, minden lépés előtt konzultálnak a donorokkal és az intézkedések a költségvetés szempontjából semlegesek lesznek.

Hátrálnak

Nem teljesítik azt az ígéretet, miszerint azonnal megemelik a minimálbért, ehelyett kollektív béralkut indítanak a szociális partnerekkel a minimálbér későbbi növeléséről és minden ezzel kapcsolatos döntést csak az országot finanszírozó intézmények egyetértésével hoznak meg. Átalakítják a közszféra bérrendszerét, mégpedig úgy, hogy ne legyen szükség további bércsökkentésekre, de a teljes közalkalmazotti bértömeg ne emelkedjen.

Athén megígérte a nyugdíjalapok konszolidálását, amivel megtakarításokat érhetnek el ezekben. Megszüntetik azokat a kiskapukat és ösztönzőket, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonuljanak. Ezzel igyekeznek megkeresni az arany középutat a kormánypártok és a donorok elvárásai között: az előbbiek el akarják kerülni a további nyugdíjcsökkentéseket, a utóbbiak le akarják faragni a nyugdíjkiadásokat.

A listán szerepel az adópolitika reformja is: javítják az adóbehajtás hatékonyságát, visszaszorítják a feketegazdaságot. Emellett szoros ellenőrzés alá veszik a kormány kiadásainak minden egyes tételét. Ennek szellemében 16-ról 10-re csökkentik a minisztériumok számát. Végül megígérik, hogy nem nyúlnak bele a bankrendszer piaci működésébe, azaz nem tervezik a tőkeáramlás korlátozását.

Vegyes fogadtatás

Az IMF nem vette be
Az IMF átfogónak, ám nem kellően konkrétnak tartja a görög vállalásokat. Biztató az athéni kormány elszántsága az adóelkerülés és a korrupció visszaszorítására, amivel kapcsolatban kíváncsian várják a részleteket. Van azonban néhány fontos terület - az átfogó nyugdíj- és áfareform, a zárt szakmák foglalkoztatási szabályainak megnyitása, az államigazgatási és munkaügyi reform, továbbá a privatizáció -, amelyek terén nem találták meggyőzőnek a kormány elszántságát az előző athéni vezetés által vállalt intézkedések végrehajtására. Ezért az IMF további egyeztetéseket tart szükségesnek.

A görögök ígéretei vegyes fogadtatásra találtak. Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő sokkal konkrétabb vállalásokat várt, a lett jegybank elnöke kételkedik abban, hogy jelentős bevételeket tudnának elérni az adóelkerülés, illetve a csempészet visszaszorításával.

A piacok viszont ujjongva fogadták a már a megállapodás lehetőségének hírét is. Az athéni börze kedden délutánig nyolcszázalékos pluszt szedett össze, amivel két és fél éves csúcsra hágott, a tízéves állampapírok hozama - szintén a megélénkülő keresletnek köszönhetően - több mint három százalékponttal csökkent.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője jó kezdetnek nevezte a görög pakkot és ennek jegyében kezdeményezte a testület telefonos távkonferenciáját a javaslatok értékelésére. Ennek pozitív végeredményében még Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter, a görögökkel szemben héja álláspontot elfoglaló csoport egyik tagja is bízott, és mint a feltűnően rövid tanácskozáson kiderült, nem alaptanul.

Dijsselbloem azonban tett egy olyan célzást is az Európai Parlament előtt, amely kemény további tárgyalásokat ígér. Azt hiszem át kell gondolnunk Görögország további támogatását - fogalmazott. Ezzel arra célzott, hogy a négy hónapos haladék lejárta után újabb hitelcsomagra lesz szüksége Athénnek. A német DIW gazdaságkutató intézet ezzel megegyező elemzéssel állt elő, amely szerint nyáron újabb 30-40 milliárd euróra lehet szükségük a görögöknek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VASIG, 2015.02.25 11:31

Hát akkor szegény görögök kénytelenek lesznek csupán másfélszer annyiért dolgozni, mint mi. Borzasztóan sajnálom őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.25 10:06

@kartacs: Ez a méltó befejezés.
A legvadabb dolgot is megléphetik ,ami a pókerban van...
Orosz hadiflotta kikötö ,talán még kinai is...
Benne van a lapokban (kártya)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2015.02.25 09:53

@_Jhony:

"Vagy az lesz amit ők mondanak vagy pusztulnak a görögök"

Vagy bevezetik sajnálkozva a saját pénzt,aztán a derék IMF mehet üres marokkal oda,ahova valónak tartják:a búsba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2015.02.25 09:49

@juliann:

"Ki akarnak húzni még négy hónapot !"

Nekem is ez jött le.
Addig megteremtik viszonylag nyugodt körülmények között a drachma bevezetésének feltételeit,aztán "illa berek".-csapot papot otthagyva-
fizetés nélkül távoznak a kocsmából.
Ez a méltó befejezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.25 06:26

@_Jhony: Egyetértünk. Én csak azt akartam mondani, hogy ahelyett, hogy öszintén megmondták volna, hogy nem lehet széllel szemben pisilni, mindenféle felelötlen ígéretekkel etették a népet. De mikor zavart ez politikusokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html