Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai vezetéssel szemben érvényben lévő európai uniós szankciók ellenére Orbán Viktor megerősítette kormánya elkötelezettségét az orosz-magyar együttműködés mellett a paksi bővítés ügyében - vezeti fel beszámolóját a keddi Orbán-Putyin találkozóról a Voice of America (VoA) internetes portálja. Az orosz államfő ezzel egyidejűleg azt erősítette meg, hogy a Kreml az európai korlátozások ellenére kész dollármilliárdokat fektetni a magyar energiaszektorba.

A VoA idézi Magyarország miniszterelnökét, aki kiemelte az orosz-magyar kapcsolatok jelentőségét. Orbán Viktor nagyra értékeli, hogy az elmúlt években kiegyensúlyozott, megbízható kapcsolat alakult ki a felek között. A hírportál ezzel egyidejűleg azonnal emlékezteti olvasóit, hogy az EU többi tagállama másként látja az orosz vezetést a Krím félsziget 2014 tavaszi bekebelezése óta.

Közeleg a tél

Orbán Viktor moszkvai látogatása elsősorban a gazdasági kapcsolatokról szólt - mondta a hírportálnak Ian Bond, a londoni Center for European Reform kutatóintézet szakérője. Magyarország az orosz energiahordozóktól leginkább függő országok közé tartozik - emlékeztette a magyar helyzetet kevésbé ismerő külföldi olvasóit. Nem csupán a gázról van szó, amelynek nagyját orosz forrásból szerzik be, hanem az elektromos áramról is.

Ennek nagy részét ugyanis az orosz technológiára alapuló paksi reaktorokban termelik meg, amelyek üzemanyagát 100 százalékban Oroszországtól szerzik be - emelte ki az elemző. Ezért aztán szerinte az oroszok nagyon könnyen emlékeztethetik a magyarokat arra, hogy közeleg a tél, ha netalántán szeretnének a magyarok függéséből politikai hasznot húzni.

Ezzel minta arra reagált volna, amit Putyin a kétoldalú találkozó után mondott. E szerint a Roszatom kész megkezdeni a két új reaktor telepítését a közeljövőben. Más szóval Moszkva tartja magát ahhoz, hogy befektetéssel járul hozzá a gigantikus állami tulajdonú erőmű felépítéséhez.

Riadót fújtak

A VoA ezzel kapcsolatban Ian Bondot idézi, aki szerint Brüsszelben riadót fújtak a paksi projekt kapcsán. A szakértő emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság ellenállt az orosz hitel felvételével folytatott projektnek, mert a kivitelezőt nem nyilvános tenderen választották ki. Igyekezett azt blokkolni, majd végül kelletlenül belement. A beruházás máris késésben van, borítékolhatók költségtúllépések és a hasonló problémák (például pereskedés az atomprojektet megtámadó osztrákokkal).

Az amerikai hírportál ezt követően emlékeztet arra, hogy miközben a magyar-orosz viszonyok melegszenek, az EU-magyar kapcsolat egyre hidegebb. Az Európai Parlament a múlt héten kezdeményezte a magyar kormány elleni uniós eljárást a jogállamiság korlátozása miatt. Tény ugyanakkor az is, hogy miközben Budapest ismételten fellép az Oroszországot sújtó uniós szankciók ellen, Orbán Viktor eddig ellenállt annak a kísértésnek, hogy az az EU-s állam- és kormányfők döntéshozó testületében, az Európai Tanácsban megvétózza ezek meghosszabbítását.

Megmutathatja nekik

Ian Bond azonban úgy látja, hogy ebben az ügyben változást hozhat a budapesti kormány ellen kezdeményezett európai uniós eljárás. A magyar miniszterelnök ugyanis éppen az orosz ügyben mutathatja meg európai kollégáinak, mennyire lesújtó a véleménye róluk, azaz az Oroszország elleni korlátozások következő meghosszabbításáról szóló szavazáson megengedheti magának, hogy éljen vétólehetőségével. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szoros orosz-magyar kapcsolatok ellenére a budapesti kormány feje még nem készült fel egy ilyen drámai lépésre.

A fotó forrása: Benoit Doppagne/Pool/AFP.

Visszatértek az asztalhoz

A hivatalos találkozó után Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti megbeszélést is folytatott - írja az Origó. Az újabb egyeztetés 40-45 percen át tartott. A két ország vezetője közti találkozó előkészítése során nem volt szó arról, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin négyszemközt is találkozik. A szokatlan találkozóról nem szivárogtak ki részletek.

A fotó forrása: Európai Parlament