Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A technológiai vállalatok piacán tapasztalt 20-50 százalékos részvényáresések csak az előjelei annak a nagy általános zuhanásnak, ami később következhet - állítja továbbra is Marc Faber svájci üzletember, a Gloom, Boom & Doom Report (Mélabú, fellendülés és balsors hírlevél) szerkesztője és kiadója. A piac általánosságban bővül, amelyet egyes részein visszaesések színeznek - fejtegette a CNBC-nek nyilatkozva.

A technológiai szektor április elején korrekción ment keresztül, a Facebooktól a Twitteren át egyes biotechnológiai cégekig számos vállalat került hullámvölgybe. A Nasdaq Composite index értéke február óta először beköszönt 4000 pont alá, az elmúlt időszakban 2012 júniusa óta nem látott heti visszaesést is elszenvedett és 2012 vége óta nem tapasztalt hosszúságú egyhetes mélyrepülésbe került. A percrészvények, amelyek jellemzően nagy ugrásokkal nőnek, váratlanul lejtőre kerültek, mert a befektetők attól tartottak, hogy túlságosan megbíztak bennük, és áruk hamarosan kipukkad.

Ez jön

Faber úgy véli, hogy a távközlési és a technológiai szektor után jöhet a hagyományos ágazatok, a közszolgáltatók és az energiaipar, illetve a bányászat tőzsdei megroppanása. Dr. Balsors szerint - nem tévesztendő össze a mr. Végzetnek csúfolt Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzorral - kopogtat az ajtón egy a 2008-as összeomlással összemérhető krach. Aki most akar vásárolni, az lekésett arról, hogy az amerikai befektetési lehetőségek között válogasson - teszi hozzá. A rekordalacsony kamatok és a túlértékelt részvények lehetetlenné teszik a nagy megtérülést. Ennek ellenére sok magánbefektető még mindig ebben hisz - az ő vásárlásaik fújhatják fel értékükön felüli buborékká a részvények árát.

Az amerikaival szemben a feltörekvő piacok egy része erősen alulértékelt. A guru személyesen részben vietnami, iraki, malajziai, thaiföldi és szingapúri befektetésekben tartja a pénzét. Több mint egy évvel ezelőtt vitt némi pénzt Irakba, mert nagyon olcsón tudott vásárolni. Nagy a kockázat, de ígéretes a haszon is. Az orosz részvények szintén brutálisan olcsók, de azért nem gondolja azt, hogy - háborúval fenyegető, őrült nagy politikai bizonytalanság közepette - sietni kellene az ottani befektetésekkel.

Vagy ez

Továbbra sem minden elemző ért azonban egyet Faberrel. Ian Harnett, az Absolute Strategy Research kutatóintézet szakértője további 20 százalékos tőzsdei áremelkedést vár 2014-re. Szerinte a laza monetáris politikát folytató jegybankok és a gazdasági növekedés segítésében érdekelt kormányok kiváló feltételeket teremtenek ehhez. Ed Keon, portfóliómenedzser nemrégiben azt mondta a CNBC-nek nyilatkozva, hogy szerinte az S&P-500 tőzsdeindex jó eséllyel még 10 százalékkal nő idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!