A második negyedévben az euróövezetben 1,9 százalékon állt a betöltetlen állások aránya a munkaerőpiac összes álláshelyének számához viszonyítva a tavalyi azonos időszakban mért 1,7 százalék után. Az euróövezeti ráta az előző negyedévhez képest nem változott - írta az MTI.

Az Európai Unió egészében pedig a második negyedévben az előző negyedévi 1,9 százalék és a tavalyi második negyedévi 1,8 százalék után 2,0 százalékon állt a betöltetlen állások aránya a munkaerőpiac összes álláshelyének számához viszonyítva.

Az euróövezetben az idei második negyedévben a betöltetlen állások aránya az iparban és építőiparban 1,6 százalék volt, míg a szolgáltató szektorban 2,2 százalékon állt. Az unióban az iparban és építőiparban 1,7 százalék, míg a szolgáltató ágazatban 2,3 százalék volt a ráta.

Azokban a tagállamokban, ahol összehasonlítható adatok rendelkezésre állnak, a legmagasabb betöltetlen állásarányt Csehország (3,6 százalék), Belgium (3,3 százalék), Németország (2,7 százalék), valamint Hollandia, Ausztria és az Egyesült Királyság (egyaránt 2,6 százalék) jelentett.

Ezzel szemben a legkisebb arányban Görögországban (0,7 százalék), Bulgáriában, Spanyolországban és Cipruson (0,8 százalék), valamint Portugáliában (0,9 százalék) voltak betöltetlenek az állások a második negyedévben.

Az összehasonlítható adatokkal rendelkező tagállamok közül tizenkilenc állam esetében emelkedett éves összehasonlításban a betöltetlen állások aránya, négy országban nem változott, csökkent viszont Cipruson (-0,2 százalékpont), Bulgáriában, Görögországban és Szlovákiában (egyaránt -0,1 százalékpont).

A legnagyobb mértékben éves szinten Csehországban (+0,7 százalékpont), Hollandiában, Ausztriában (egyaránt +0,6 százalékpont), valamint Belgiumban és Szlovéniában (egyaránt +0,5 százalékpont) emelkedett a betöltetlen álláshelyek aránya.

Magyarországon 2017. második negyedévében 2,2 százalék volt az üres álláshelyek aránya a 2017. első negyedévében regisztrált 2,0 százalék és a 2016. második negyedévében mért 1,9 százalék után.