Kiderült: így teljesít Németország

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelő 0,8 százalékos mértékben nőtt a német bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.
K. Kiss Gergely, 2017. november 23. csütörtök, 08:34
Fotó: Reuters

A harmadik negyedévben az előzetes adattal és a piaci várakozással megegyező 0,8 százalékkal nőtt ár, naptári és szezonális kiigazítással az előző negyedévhez képest a bruttó hazai termék (GDP) Németországban - idézi az MTI.

A második negyedévben 0,6 százalékos, az első negyedévben 0,9 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.
A 2017-es harmadik negyedévben sorban a tizenharmadik negyedévben nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest.
Évesítve 2,3 százalékkal nőtt a német GDP szezonális kiigazítással a harmadik negyedévben, az előzetes értékkel megegyező mértékben, de a 2,6 százalékos piaci várakozásnál kevésbé.

A második negyedévben szezonális kiigazítással 1,0 százalék, az első negyedévben 3,4 százalék volt az éves GDP-növekedés.
Naptári kiigazítással az első negyedévi GDP-növekedés 2,1 százalék, a második negyedévi 2,3 százalék, a harmadik negyedévi 2,8 százalék volt.

A harmadik negyedévben a Destatis kimutatása szerint egy dolgozóra vetítve 0,8 százalékkal nőtt a munka termelékenysége. A harmadik negyedévi bruttó hazai terméket 44,5 millió, az előző évinél 1,5 százalékkal több aktív dolgozó állította elő.

A harmadik negyedévi GDP-növekedés legnagyobb hajtóereje a belső kereslet volt: a lakossági fogyasztás az előző évihez képest 2,1 százalékkal, a közkiadások 0,9 százalékkal emelkedtek. Az export 4,8 százalékkal, az import 5,5 százalékkal nőtt a negyedévben, a külkereskedelem összességében 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK