Kiderült, kik voltak idén a világ valódi urai

Miközben a populista politika előretörése jóval bizonytalanabbá tette a világ jövőjét, mint egy évvel ezelőtt és a gazdagok is megérezték a piacok hisztérikus reakcióit a brexitre vagy Donald Trump amerikai elnökké választására, a világ mágnásai azért nem panaszkodhatnak 2016-ra.
Napi.hu, 2016. december 28. szerda, 11:29
Fotó: Stocksnap

Miközben 2016 a kisemberek lázadásáról szólt az elitek ellen, ami a populista politikai erők előretörését hozta Európában és az USA-ban, a világ mágnásainak vagyona 237 milliárd dollárral (a magyar GDP nagyjából kétszerese) gyarapodott - derül ki a Bloomberg milliomosindexének éves értékeléséből.

Az átlagos változás ugyanakkor óriási hullámzásokat takar. Az év elején a kínai tőzsdék zuhanása mosta el az igazán gazdagok vagyonának egy részét, majd ezt követően a június végi brit függetlenségi népszavazás, a brexit-pártiak győzelme hozott nagy visszaesést. Donald Trump ingatlanbefektető amerikai elnökké választása előbb negatív, majd pozitív hatással járt.

Hullámvasút

Az év igen rosszul indult: január 1. és február 11. között 382 milliárd dollárt vesztettek a dúsgazdagok, amivel összes vagyonuk 4,23 ezer milliárd dollárról 3,9 ezer milliárd alá csökkent. Ezután áprilisig hegymenet következett, majd némi hullámzás után a Brexit június 23-ai győzelmét meredek esés követte.

A Bloomberg indexében szereplő mágnások vagyona ekkor csökkent újra az év eleji szint alá, de már csak nagyjából 80 milliárd dollárral. Az újabb hegymenet csúcsán, szeptember 6-án 4,5 ezer milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkeztek a "világ urai", ami karácsonyra visszacsúszott valamivel 4,4 ezer milliárd fölé.

A legnagyobb nyertesek

A legnagyobb nyereséget, 11,8 milliárd dolláros pluszt Warren Buffett tőzsdeguru könyvelhette el. Az ő sikerének furcsasága, hogy miközben elkötelezett támogatója volt Hillary Clintonnak, a demokraták elnökjelöltjének - még az egyik gyűlésén is szerepelt -, Donald Trump republikánus jelölt győzelme sokat hozott a konyhájára.

A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy Trump és a republikánus többségű kongresszus adócsökkentésekről és a pénzügyi szabályozás lazításáról dönt, ami - rövid távon mindenképpen - lendületet adhat a gazdaságnak. Ezért lelkesen vásárolni kezdték a tőzsdén jegyzett cégek papírjait, amin sokat kaszáltak a világ gazdagjai, hiszen a vagyon nem kis része értékpapírokban fekszik.

Buffett összesen 19 százalékos gyarapodást könyvelhetett el, amivel a Bloomberg számításai szerint 74,1 milliárd dollárra nőtt a vagyona. Ezzel azonban nem tudta átvenni az első helyet Bill Gatestől, a Microsoft társalapítójától, akinek gazdagsága tízmilliárd dolláros gyarapodással 91,5 milliárd dollárra nőtt.

Csak egy európai, buktak a kínaiak

A két listavezetőt Harold Hamm olajmágnás és Jeff Bezos, az Amazon atyja követi azok sorában, akik nagyot kaszáltak idén. Ötödik a rangsorban a francia Bernard Arnault, az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE luxuscikkgyártó tulajdonosa. Ő 7,1 milliárd dolláros gyarapodásával egyetlen európaiként került be az első ötbe.

A kínai tőzsdei zuhanás azonban betett az ázsiai ország dúsgazdagjainak. A Bloomberg milliárdosindexe öt éve létezik, ez alatt az idő alatt 2016-ban fordult elő először, hogy a kínai mágnások összvagyona - 11 milliárd dollárral - csökkent. A veszteségben szerepet játszott a jüan hétszázalékos gyengülése a dollárral szemben.

Köszönhetik Trumpnak

Az ágazatok közül az energiaipar kaszálta a legnagyobbat 2016-ban, miután Trump a fosszilis energiahordozók bányászatának megkönnyítését ígérte a választási kampányában. A szektor cégeinek részvényesei 80 milliárd dollárt köszönhetnek a megválasztott amerikai elnöknek.

A technológia ágazat lett a második 50 milliárdos plusszal, annak ellenére, hogy Trump elnöksége éppen ellenkező hatással járhat ebben az ágazatban, mint az szén-, olaj- és gáziparban. Az élelmiszeripar, a média és a kiskereskedelem értéke 15-30 milliárd dollárral nőtt.

A vagyonkezeléssel foglalkozó szakértők arra számítanak, hogy jövőre folytatódni fog a vagyonok értékének hullámzása. Ezt sejtetik a brexit körüli bonyodalmak és Trump tudatosan vállalt kiszámíthatatlansága, továbbá számos olyan politikai esemény - legfőképpen a tavaszi francia elnökválasztás -, amely beláthatatlan következményekkel járhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2016.12.28 17:18

@BalintZ:

A Világszellem mindig győzedelmeskedik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BalintZ, 2016.12.28 15:54

A " Világ valódi urai" maguknak köszönhetik a populista politika előre törését. Trump a globalizáció "gyermeke", akinek már évekkel ezelőtt elő kellett volna kerülnie. A globalizáció nem jó mindenkinek, főleg azoknak az amerikai munkásoknak nem, akiknek a munkáját mexikói, kínai, indiai, stb. munkások vették át, és akik elszegényedtek a globalizáció eredményeként. Trump hozzájuk szólt, és ezek szerint nem kevesen vannak azok, akik hisznek Trump ígéreteiben. Trump rendkívül ravasz taktikát választott, aminek a lényege a mainstream média profitéhségének kihasználása volt. A mainstream média , akinek egyetlen porcikája sem kívánta Trump győzelmét mégis folyamatosan közölte Trump botrányos megnyilvánulásait, hiszen első a példányszám, a nézettség, azaz a profit. Trump a kampány alatt folyamatosan előtérben volt, és botrányai mellet széleskörben eltudta mondani elképzeléseit, ígéreteit. A taktika bejött a mainstream média akaratán kívül győzelemre segítette Trump-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html