Moszkva költségvetése eddig idén 8,1 milliárd rubeles (127 millió dollár) bevételhez jutott a migránsoknak kiadott munkavállalási engedélyek díjából és az általuk befizetett adókból - írta az Interfax hírügynökség. Ez két és félszerese a tavalyinak, és az év végére várhatóan eléri a 10 milliárd rubelt (156 millió dollár).

A főváros jövedelemadó-bevétele 2015-ben 8,5 százalékkal emelkedett, amiből 2 százalék a volt szovjet köztársaságokból érkezett bevándorlóktól származott, akik havi díjat kötelesek fizetni a munkavállalási engedélyért. Jövőre már 15 milliárd rubelre számítanak ebből a forrásból, annyira, amennyit Moszkva a közlekedési adóból szed be.

Pedig nem bánnak kesztyűs kézzel a bevándorlókkal, akiknek a száma csökken is, egyre szigorúbb feltételekhez kötik tartózkodási engedélyüket is, és erős a velük szemben az orosz társadalom ellenszenve. Az általános előítéletességre jellemző az a friss hír, amiről a The Moscow Times számolt be: a moszkvai rendőrség egyetlen építkezésen 500 bevándorló munkást vett őrizetbe azzal kapcsolatban, hogy egy bandát gyanúsítanak a környékbeli nők kirablásával - bár egyelőre semmi sem utal erre.