Az árdrágulást a megkérdezettek 61, a szegénységet és az elszegényedést pedig 45 százaléka nevezte Oroszország legnagyobb bajának. Egyharmaduk a munkanélküliséget, illetve a korrupciót sorolta az első helyre. 11 százalék a Moszkva ellen bevezetett gazdasági szankciókban, 10 százalék a migránsok beáramlásában - ebben a kérdésben nagy volt a régiók közötti szórás - látta a fő problémát.

A felmérést ismertető sajtójelentések szerint a lakosság körében jelentősen felerősödtek a köztörvényes bűncselekmények és a bérek visszatartása miatta aggályok - írta az MTI.

Ugyanakkor csak a válaszadók 4 százaléka tartotta a legsúlyosabb ügynek az állampolgári jogok és demokratikus szabadságjogok oroszországi korlátozását, valamint a független tömegtájékoztatási eszközökre történő nyomásgyakorlást. A Levada-központ kutatói megjegyezték, hogy ez az arány a hasonló kutatások kezdete, vagyis 2013 óta egyszer sem haladta meg az 5 százalékot.

Az árnövekedés, a munkanélküliség és az elszegényedés olyan kategória, amelyben a legnehezebb propagandaeszközökkel manipulálni a közvéleményt. A válaszadók ezeket a gondokat azért sorolják az első helyre, mert mindenki a saját bőrén tapasztalja meg őket - mondta Karina Pipija, a központ szakértője.

Miközben az ukrajnai háború iránti érdeklődés 2014 óta, párhuzamosan a konfliktusról szóló televíziós tudósítások számának csökkenésével, 22-ről 14 százalékra esett vissza, a lakosság anyagi helyezte ezzel szemben romlott, és júliusban már 33. hónapja tartott a folyamatos életszínvonal-csökkenés Oroszországban. A felmérést augusztusban egy 1600 fős felnőtt korú mintán végezték el.