Kiderült, miben különbözik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem csupán Vlagyimir Putyin orosz államfő hasonmása – véli a Bloomberg orosz származású publicistája, aki budapesti riportja végén egy igen szemléletes hasonlattal azt is elárulja, szerinte mi a különbség kettejük között.
Komócsin Sándor, 2018. április 17. kedd, 07:08
Fotó: MTI Fotó

Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét sokan autokratának nevezik, igaz, hozzáteszik, hogy az ilyenfajta politikusok puha fajtájából valók. De vajon valóban hasonlít-e uralma Vlagyimir Putyin orosz államfő rezsimjéhez? Ez a kérdés izgatta Leonind Bershidskyt, a Bloomberg Berlinben dolgozó orosz származású publicistáját, aki Budapesten gyűjtött információt cikkéhez.

Összességében úgy látja, hogy bár az orbáni vezetés sok mindenben emlékeztet arra, amit Putyintól látunk, ám az eltérések, legalábbis egyelőre, túlsúlyban vannak a hasonlóságokkal szemben. Szerinte fontos különbséget tenni aközött, amikor egy kormány demokratikus felhatalmazás birtokában folytat illiberális, sőt gyakran ártalmas politikát, és aközött, amikor egy ország vezetése illegitim, elnyomó és veszélyt jelent a saját országa polgáraira.

Közös szenvedély

Orbán és Putyin osztozik a szuverenitás iránti szenvedélyben. Bírálóik ezt úgy látják, hogy korlátlan hatalmat akarnak, Bershidsky szerint azonban csupán mindenképpen el akarják kerülni, hogy külső hatalmak aláássák az uralmukat, döntéseket hozzanak a nemzetük helyett függetlenül attól, hogy nyugati kormányokról, multinacionális cégekről vagy civil szervezetekről van-e szó.

A magyar kormányfő ugyanakkor sokkal kifinomultabb módszerekkel éri el ezt a célját, mint orosz kollégája. Ez a szofisztikált hozzáállás persze nem jelent gyengeséget, inkább arról van szó, hogy jobban figyel arra, mi hatékony és mi nem.

Nincs itt semmi látnivaló

A Bloomberg publicistája beszélgetett kormánypárti és a kormánnyal szemben álló forrásokkal is az április 8-ai választások eredményéről. Megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a Fidesz fölénye nem emlékezteti-e Putyin március közepén elért aránytalan túlsúlyára. A válasz szerint Gulyást inkább a bajorországi helyzetre emlékeztetik a történek. A CDU a Fideszéhez hasonló fölénnyel vezeti az ottani népszerűségi listákat az októberi tartományi választás előtt.

A kormánypárti politikus szerint azok az vélemények, amelyek Donald Trump amerikai elnökhöz, Putyinhoz vagy Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz hasonlítják a magyar miniszterelnököt, újságírói túlzások. Szerinte a magyar politikai rendszer plurális demokrácia, amely megfelel az európai normáknak.

Azért akad

Bershidsky szembe helyezi ezzel az állítással az EBESZ megállapításait, amelyek szerint a magyarországi választás előtt összefolyt a kormány és a Fidesz bevándorlás-, EU-, ENSZ- és Soros-ellenes propagandája és a kormány váratlan osztogatásba kezdett a kampány alatt. Ezek a húzások nem férnek bele egyetlen normális demokrácia működésébe sem.

Ugyanakkor ugyanez a szervezet, az EBESZ úgy látta, hogy a március orosz elnökválasztás kampányában korlátozták az emberek gyülekezési szabadságát, a szabad véleménynyilvánítást, a jelöltek regisztrációját és politikai ajánlatuk eljuttatását a választókhoz, azaz nem volt valódi verseny az elnökségre pályázók között.

A magyarországi választásokon történhettek ugyan szabálytalanságok, ám az oroszországiról független megfigyelők azt állítják, hogy az eredménye masszívan torzít. Putyinra 10 millió hamis szavazat érkezhetett, ami az összes voks 18 százaléka.

Nincs életveszély

Bershidsky ezt követően megemlíti a Figyelőben a választások után megjelent listát, amely a Soros Györgynek dolgozó "zsoldosok" egy részét volt hivatva felsorolni. Ez a Putyin-párti médiában a Kreml négy évvel ezelőtti elfoglalása után megjelent listákra emlékezteti, amelyeken az árulók és az "oroszfóbiások" szerepeltek.

Ugyanakkor a kormánnyal szemben álló személyiségek Budapesten elmondták neki, hogy nem érzik életveszélyben magukat. Martin József Péter, a Transparency International helyi vezetője szerint a nagy különbség Oroszország és Magyarország között az, hogy itt jóval nagyobb személyes szabadságot élveznek az emberek.

Orosz minta

Más a helyzet a korrupcióval, amely erősen orosz mintát követ. Az 1990-es évek oroszországi vadkapitalizmusát azzal mentegették a megfigyelők, hogy minden országban rablóbárók szerzik meg az újgazdagok első millióit és milliárdjait, ám az utódaik már felvilágosult kapitalisták lesznek. Ez esetben ők lesznek a piaci versenyben tevékenykedő tőkések, a posztkommunista gazdasági elit tagjai

Putyin alatt azonban megfordult a gazdasági és a politikai hatalom viszonya: nem az oligarchák igyekeznek normálisnak tekinthető lobbizással befolyásolni a kormányt, hanem a politikai vezetés veti uralma alá az üzleti világot. Ez a modell működik a 2010 utáni Magyarországon is. A különbség - a korrupcióval érintett összegek nagysága mellett - abban van, hogy a gazdaságot milyen arányban érintik a nem piaci viszonyok.

Míg Tóth István János korrupciókutató becslése szerint Magyarországon a kormányzati beszerzések 15-24 százalékát vajazzák le, az orosz pénzügyminisztérium jelentése szerint Oroszországban több mint 42 százalék ez az arány. Magyarországon az urambátyám világ uralma alatt a gazdaság 5-10 százaléka lehet, miközben Oroszországban 10-20 százalék körül alakul a súlya.

Mi a különbség?

Bershidsky úgy látja, Orbán Viktor azért nyert meg két szabad választást 2010 után, mert nincs szüksége arra, hogy teljesen átvegye Putyin modelljét. Elegendő, ha ügyesen egyensúlyoz az orosz és az európai szabályok között.

A Bloomberg cikkírója szerint a magyar miniszterelnök arra a következtetésre juthatott, hogy ha túl messze megy, akkor végül összeáll vele szemben az ellenzéke, amely számíthat az EU liberális politikai közösségének támogatására, s ezzel valódi veszélybe kerülhet a hatalma.

Lényegében ugyanazt teszi, amit Putyin: annyi hatalmat összpontosít a saját kezében, amennyi csak tud, ám máshogy csinálja ezt mint kollégája. Miközben az orosz elnök fejszét forgat a kezében, Orbán Viktor szikével operál.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.04.17 23:42

A cikkből nekem az jött át, hogy Putyin diktátor, Orbán nem az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 22:08

@terabit: @zana, a soknevű elmebeteg provokátor valójában Soros és Orsós bérence és titkos fegyvere. Ő gondoskodik arról, hogy Orsósnak semmiféle programot, tervet, gazdasági számítást ne kelljen felmutatnia, hanem elég rámutatnia: "ezt akarjátok?" - és mindjárt rohan a nép megválasztani, az összes lopása ellenére. "Jól" ki van ez találva, Soros is benne van természetesen, csak a magadfajta fideszes cigánycsicskává süllyedt hülyemórickák gondolják hogy nem. A rászedett hülyebirkák.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.04.17 21:57

@zana: vagy szimplán csak olyan hülye vagy mint egy segg, és ez millió ok hogy a fidesz minden hibájával együtt is rászavazzunk, mert nem akarjuk a hozzád hasonló ostoba és aljas szarháziakat vissza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.17 21:41

@atombandi:
"De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba ??"
A magyar nemzet szerencsétlen nemzet, ezt szinte mindenki vallja. Nem szerencsétlen, jobb szó az élhetetlen.
Most sokan, akik a Fideszre szavaztak abban a tévhitben vannak, hogy most hirtelen mások lettünk, Orbán a Messiás.
Mitől lennénk mások. megint belekeveredünk a világ dolgaiba önként és nem, is akárhogy. Szidja Orbán az ENSZ-t, az Uniót, a szomszédokat, a pápát, vétózzuk a NATO-t és így tovább.
Erősek lettünk hirtelen vagy mi a frász?
Rossz vége lesz ennek, alkalmazkodó képtelen nemzet vagyunk örökös bukásra ítélve. Megint megnéztem István a királyt. Ő erővel, idegen segítségével alapított államot és óvta meg a nemzetett a többi ide települt nomád nép sorsától. Talán felesleges volt ahogy népemet nézem, most is léteznénk, csak germán, szláv vagy újlatin nyelvű közösség részei lennénk.
A koppánykodás amit Orbán művel a megaláztatás és talán a nemzet megsemmisülésének útja.
Ez a saját hibánk lesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 19:19

@MLB2018: magadra ismertél a "hitvány nép" megszólításban? Látod, TE tényleg nem érdemelsz mást mint Orsóst, szánalmas cigánycsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html