A kínai statisztikai hivatal újabb pánikot indíthat el kedden, amikor közzéteszi az ország bruttó hazai termékének bővüléséről szóló jelentését - írja a CNBC. Az adatok ugyanis alátámaszthatják, hogy a gazdaság gyarapodása lassuló pályára került, ami Kína világgazdasági súlya miatt az ország határain messze túlmutató következményekkel járhat. Az előrejelzések nem túl biztatóak.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők prognózisainak átlaga szerint a kínai GDP 7,2 százalékkal bővülhetett július és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest. Ha a jóslat beválik, akkor ez lesz a leggyengébb növekedést hozó negyedév 2009 első három hónapja óta. Idén március-júniusban 7,5 százalékkal gyarapodott a kínai gazdaság.

Baj lesz!

A lefelé csorgó lakáspiac a várakozásoknál nagyobb hatással volt a gazdaságra, nyomást gyakorol a befektetésekre és a háttéripar termelésére - fejtegeti Alaistair Chan, a Moody's Analytic elemző cég szakértője. Az elmúlt hónapokban csak az export bővülése adott okot optimizmusra, de ez nem volt elég erős ahhoz, hogy a gazdaságot a növekedési potenciáljának megfelelő bővülésre bírja.

A nemrégiben megjelent mutatók borús képet festenek a közeljövőről. Az 1,6 százalékos szeptemberi éves infláció például már-már a defláció lehetőségét vetíti előre. Ilyen alacsony adatot utoljára 2010 januárjában jegyeztek fel a statisztikusok. Emellett a gyenge adat világos jele annak, hogy a gazdaság potenciális növekedési üteménél lassabban nő - túl sok a kapacitásfelesleg és túl alacsony a kereslet.

Nem lesz baj!

Vannak ugyanakkor olyan szakértők is, akik nem hagyják elkeseríteni magukat. Szerintük akármit is számoltak ki a statisztikusok, a világgazdaság mindenképpen jól járhat. Ha a GDP-növekedés nagyobb lesz a vártnál, akkor mindenki megnyugszik, és elkezdi költeni a befektetésre váró pénzét, ha nem, akkor növekszik a pekingi vezetésre nehezedő nyomás annak érdekében, hogy gazdaságösztönző lépéseket tegyen.

A hét végén az utóbbira utaló cikkek jelentek meg a helyi médiában. Ezek szerint a pekingi jegybank 200 milliárd jüant (32,66 milliárd dollár) akar öt-hat nagybankba pumpálni. Ezzel növelhetnék a vállalati hitelekre rendelkezésére álló pénzkínálatot.

A kísértés ugyan nagy arra, hogy beavatkozzanak a gazdasági folyamatokba, de az intézkedések, ha lesznek ilyenek, inkább célzottak lesznek, nem általánosak - véli Dariusz Kowalczyk, a francia Crédit Agricole vezető elemzője. Egy átfogó monetáris és/vagy fiskális lazítás ugyanis túl drága lenne. A szakértő ezért visszafogott lépésekre számít: a kamatokat nem vágják vissza, de segíthetik például a vállalatok rövid távú finanszírozását.