Kiderült, miért zuhant le négy éve a maláj utasszállító

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó maláj utasszállító pilótája szándékosan kerülte ki a radarokat, akarattal csapódott gépével a tengerbe – állítják a 2014-es rejtélyes gépeltűnést vizsgáló szakértők a hvg.hu cikke szerint.
Domokos Erika, 2018. május 15. kedd, 22:08
Fotó: MTI/EPA

A gyilkosság-öngyilkosságban a Malaysia Airlines Boeing 777-esén tartózkodó 239 ember mindegyike meghalt 2014-ben.

A gép becsapódási helyét a mai napig nem találták meg a hatóságok, az MH370-es járat roncsainak csak töredékét mosták partra az áramlatok. A roncsokat jelenleg is keresik, a most tartó expedíció júniusig tart - olvasható a cikkben.

Tervezett, szándékos és hosszú ideig tartó művelet volt - mondta a gép eltüntetéséről az a Martin Dolan, aki két évig vezette a repülőgép-szerencsétlenség körülményeit kutató vizsgálatot.

Az Australia 60 Minutes című tévéműsorban megszólaló szakértő szerint a pilóta, Zaharie Amad Shah tartósan a Malajzia és Thaiföld határán repült, s úgy változtatott néha irányt, hogy kikerülje a katonai radarok hatósugarát. "Ez sikerült is neki, hiszen, mint tudjuk, a légierő nem szállt fel, hogy elfogja a gépet" - mondta a műsorban a gép útvonalát modellező szakértő, Simon Hardy.

Dolan szerint kizárt, hogy terroristák térítették volna el a gépet. "Ha terroristák lettek volna, akkor egy csoport magára vállalta volna az akciót, ilyen pedig nem történt. Öngyilkosságot követett el, s sajnos ezzel mindenkit megölt, aki a fedélzeten tartózkodott" - idézte a szakértőt a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elemes, 2018.05.16 08:28

Nem derült ki :) ne blikkesedjen el már a napihu is úgy mint a portfolio :(

Valószínűsítík. Sejtik. Tudni vélik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html