Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök-jelölt közös sajtóértekezletükön beszámolt arról, hogy Klaus Iohannis államfő péntek reggeli sms-üzenetéből, néhány perccel a közvélemény előtt tudta meg, hogy az elnök aláírta a kormányalakítási megbízásáról szóló rendeletet.

Sorin Grindeanu elmondása szerint Iohannis "sok sikert" kívánt neki, mivel azonban nem ismerte az államfő mobilszámát, csak azt követően köszönte meg neki a bizalmat, hogy pártja elnökénél leellenőrizte: valóban Iohannistól jött-e az üzenet, és nem vált-e ízetlen tréfa célpontjává.

Klaus Iohannis - a romániai szokásjoggal ellentétben - nem személyesen jelentette be pénteken, hogy kormányalakítási megbízást adott Grindeanunak, erről mindössze egy sajtóközlemény jelent meg az elnöki hivatal honlapján.

Népbarát intézkedések jöhetnek

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözölte az elnök döntését, de az államfőt tette felelőssé azért, hogy a választásokon széles támogatottságot szerző PSD-programot nem lehet már január elsejétől életbe léptetni. Hozzátette: így az új kormány már csak februártól növelheti a minimálbért, a hallgatói ösztöndíjakat, csökkenthetik a gyógyszer-árakat, és törölhetik el valamennyi nyugdíjas egészségügyi járulékfizetési kötelezettségét és a 2000 lej (140 ezer forint) alatti nyugdíjak adóterheit.

Dragnea szerint nem kizárt, hogy az államfő - döntése halogatásával, a koalíció első miniszterelnök-jelöltjének elutasításával - azt akarta elérni, hogy az új kormány már ne tudja megakadályozni az adótörvénykönyvben január elsejére előirányzott intézkedések életbe lépését. Az ipari létesítményekre kivetett különadónak és az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlése a "nagy cégeknek" állhatott érdekében - magyarázta Dragnea.

A két adónem mellett a januártól újabb százalékponttal 19 százalékra csökkenő áfa is jelentős adóbevételektől fosztja meg a PSD-ALDE kormányt, miután a két párt béremelések és más adócsökkentések ígéretével nyerte meg a december 11-i választásokat.

Sorin Grindeanu a sajtóértekezleten megerősítette: Romániában politikai kormány alakul, így a kabinet névsoráról és a kormány programjáról is a koalíciós pártok döntenek. Miután a miniszter-jelöltek listáját és a kabinet programját kedden megküldik a parlamentnek, a miniszterelnök-jelölt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójával is kész tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megszerezze támogatásukat a kormánya beiktatásához.