Elkészítettük az adósságtörlesztés fenntartható pályájának új modelljét, amelyből az jött ki, hogy az államadósság 30 százalékának közvetlen vagy közvetett elengedésére van szükség - mondta Jorgosz Sztathakisz gazdasági miniszter Robert Pestonnak, a BBC Athénban tartózkodó pénzügyi szakírójának. Ez összhangban van az IMF múlt héten megjelent elemzésével - tette hozzá Peston. Az athéni kormány kedden terjeszti javaslatait az eurózóna csúcsértekezlete elé.

Figyelembe véve 342 milliárdos tartozásokat ezzel 100 milliárd euró elengedését kérik, amivel nem számíthatnak lelkes fogadtatásra. Legalábbis erre utal, hogy Sigmar Gabriel német alkancellár sajtókonferenciáján kijelentette: szó sem lehet a görög adósságok lefaragásáról. A szociáldemokrata politikus szerint Európának azonnal meg kell szerveznie Görögország kisegítését. Ugyanakkor az athéni kormánynak, ha bent akarja tartani az országot az eurózónában, elő kell állnia a hosszabb távú támogatásra vonatkozó kéréseivel.

Véget ért a görög parlamenti pártok vezetőinek tanácskozása, amelyen megállapodtak abban, hogy közös nyilatkozatban fordulnak a többi eurótagállamához a holnapi eurózónacsúcson. A hírek szerint a dokumentumot csak a kommunisták nem írják alá. Az ellenzéki vezetők ezzel jelzik, hogy támogatják a kormányfőt a partnereikkel folytatott tárgyalásokon.

A Reuters úgy tudja, hogy a kormány meg akarja hosszabbítani a bankok zárva tartásáról szóló rendeletének érvényét péntekig vagy jövő hétfőig. A hét végi referendum nemmel szavazó résztvevőit azzal kecsegtették, hogy már a hét első napjaiban visszaállhat pénzintézetek működése a régi rendes kerékvágásba.