Az Oroszországból Olaszországban küldött segélyszállítmányban található eszközök 80 százaléka vagy használhatatlan, vagy csak nagyon kevéssé használható - adta hírül a La Stampa. A hírt, nevük amelyet elhallgatását kérő, magas rangú római kormányzati körökre hivatkozva tette közzé a sajtóorgánum, átvette a Moscow Times is.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetése után Moszkva 600 lélegeztető berendezést, valamint fertőtlenítő és vegyvédelmi eszközöket küldött Olaszországba, száz víruskutató és epidemiológus szakember társaságában.

A repülőgéppel Rómába érkezett szállítmányt orosz katonai teherautón szállították Bergamóba, a járvány olaszországi epicentrumába. Putyin azt üzente az olaszoknak a szállítmány kapcsán, hogy "Oroszországból szeretettel".

A La Stampa forrásai szerint Putyinnak geopolitikai hátsó szándékai voltak a segélyszállítmány elküldésével. Bizonyítani akarta, hogy miközben az EU-ra nem nagyon számíthatnak az olaszok, Moszkvára igen. Szergej Razov római orosz nagykövet visszautasította a vádat, hogy a szállítmány tartalmának négyötöde használhatatlan lenne. Olaszországban március végére 74 ezer fölé nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek és 7500-ra a betegségben elhunytak száma.