Kiderült, mitől erősek a szlovákok

A szlovákiai tejfogyasztási mérleg szerint az ott élők kevesebb tejet fogyasztanak, mint amennyit az egészséges táplálkozás hívei javasolnak, viszont vannak olyan tejtermékek, amelyekből sokkal többet vesznek a vásárlók.
Barabás Júlia, 2018. május 19. szombat, 15:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Két évvel ezelőtt a szlovákiai tej- és tejtermékfogyasztás éves viszonylatban egy főre számítva elérte a 175,5 kilogrammot, amely 8,3 százalékkal több a húsz évvel korábbinál - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Ugyanakkor a jónak tartott mennyiségnek csak 80 százaléka volt.

A tejfogyasztás mindössze 45,1 liter évente szemben húsz évvel ezelőtti több mint a 71 literrel. A jelenlegi fogyasztás csupán a fele a javasoltnak. Ugyanakkor a sajt- és a túrófogyasztás 8,1 kilogrammról 13,9 kilóra növekedett, amit a táplálkozási szakemberek már túlzottnak tartanak.

A tej ára az elmúlt évben kilenc, a vajé pedig 29 százalékkal növekedett, amit az őstermelők alig éreztek. Elmondásuk szerint 40 cent alatt egyszerűen lehetetlen előállítani egyliternyi nyers tehéntejet, miközben a felvásárlási árak átlagosan 30-31 cent körül mozogtak.

A fogyasztók számára azonban pozitív, hogy jelenleg egy liter tej olcsóbb, mint 20 évvel ezelőtt, pontosabban kevesebbet kell dolgozni érte. Míg például 1997-ben átlagosan 12,5 percet kellett dolgozni egy liter tej áráért, az elmúlt évben ez mindössze hét perc volt.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK