Kiderült: pénzügyi vészforgatókönyv készült

A Federal Reserve vészhelyzeti stressztesztet végeztetett a bankokkal.
NAPI, 2011. február 17. csütörtök, 07:59
Fotó:

A Federal Reserve újabb stresszteszt elkészítését rendelte el a 19 legnagyobb amerikai banknál, amely lényegében azt vizsgálja, hogyan reagálna a pénzügyi szektor a recesszió kiújulására - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozta. A bankoknak hiteleik, értékpapírjaik, jövedelmük és tőkéjük értékállóságát kellett vizsgálniuk szélsőségesen rossz körülmények szimulálásával.

A feltételezett körülmények között volt az USA GDP-jének 1,5 százalékos visszaesése 2010 vége és 2011 vége között, miközben a munkanélküliség 2012 első negyedévére 11 százalékra nő. A gazdaság a teszt körülményei között négy százalékkal gyarapodott 2013-ra 2010-hez képest a modellben, az állástalanok aránya, pedig 9,5 százalékra mérséklődött 2013 végére.

A pénzintézetek a múlt hónapban nyújtották be tesztjeik eredményét, amelyet márciusig dolgoznak fel a Fed szakértői. Elemzők szerint az amerikai jegybankot voltaképpen az indította az újabb vizsgálat elrendelésére, hogy számos pénzintézet osztalék fizetésére készül. A Fed döntéshozói kíváncsiak voltak arra, vajon elég erősek-e ahhoz, hogy a pénzosztás ellenére ellenálljanak a recesszió esetleges visszatérésének.

A Fed egyébként sokkal optimistábban látja a jövőt a tesztben feltételezettnél: a GDP növekedését a következő három évben évi 3,4 százalékra várják, a munkanélküliségi ráta pedig prognózisuk szerint 6,8-7,2 százalékra mérséklődhet 2013 végére.

A jegybank a mostani előtt 2009 tavaszán rendelt el önellenőrzést a 19 nagybanknál, amelyből kiderült, hogy 74,6 milliárd dollár friss tőkére van szükségük. Az akkori vizsgálattal fel akarták becsülni, képesek-e a pénzintézetek kölcsönt nyújtani a hitelképes ügyfeleknek. Az amerikai bankok 2009-ben annualizáltan 10,3 százalékkal, 2010-ben 6,2 százalékkal, idén januárban 2,6 százalékkal kötöttek kevesebb hitel- és lízingszerződést.

A válság egyik fontos tapasztalata volt, hogy a pénzintézetek óriási veszteségeket szenvedtek el azért, mert a krízis kitörése előtti években dollármilliárdokért vásárolták vissza részvényeiket, majd amikor a válság kitörése után tőkére volt szükségük, sokkal kevesebbet kaptak frissen kibocsátott papírjaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK