Kiderült Putyin félmeztelen fotóinak titka

Miért fotóztatja magát Vlagyimir Putyin orosz államfő trikó nélkül, fekete napszemüvegben napozva valahol a világ végén, vad természeti környezetben? A választ érdekessé teszi, ha tudjuk, hogy az oroszok többsége valójában magasról tesz Putyin macsó imázsára.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 8. kedd, 11:31
Fotó: MTI/EPA

Eljött az augusztus, az az időszak, amikor Vlagyimir Putyin, minden oroszok elnöke a természet lágy ölén szokta magát trikó nélkül fotóztatni. Az uborkaszezon, a szegényesen csordogáló hírek természetesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a fotósorozat elárassza az egész világ médiáját. Van azonban itt más is, nevezetesen Putyin elképesztő ügyessége a trollkodásban - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája.

Teljes siker

Nem csupán a lesifotósok képeire kiéhezett bulvársajtó hozta az orosz államfő nyaralásának dokumentumait, hanem olyan komoly sajtóorgánumok is, mint a liberális New York Times, a konzervatív Washington Post vagy a Time. Kevés ország vezetője mondhatja el magáról, hogy a hivatalos állami propagandája készítette fotóival ilyen nagy nyilvánosságot kap.

Ezt a teljesítményt még fokozza, hogy Putyin nem először jön elő hasonló képekkel: 2007-ben, 2009-ban és 2013-ban már eljátszotta ugyanezt. Hiába van túl hideg ahhoz, hogy valaki trikó nélkül ússzon, pecázzon vagy napozzon, a nézőknek nem ez jut eszébe. A jókora csukát döfködő orosz elnök képei ismét meghódították a médiát.

Indiana Jones

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a látványos fotók és videók helyszíne, Tuva valójában Szergej Sojgu védelmi miniszter szűkebb hazája. A távoli szibériai táj természetes szépsége azt sugallja, hogy ez a természetes közege a fehér bőrű Putyinnak, aki valójában Szentpéterváron született és egész életében nagyvárosokban élt.

Miért csináltat - újra és újra - ilyen fotókat magáról? A kézenfekvő válasz erre a kérdésre az lehet, hogy a közelgő 2018. tavaszi választások előtt ezzel akarja bizonyítani népének, hogy még mindig olyan jó erőben van, mint 17 évvel ezelőtt, amikor Oroszország élére került.

Ami azt illeti, ez igaz is. Immáron 65 éves, ám annak ellenére, hogy ülőmunkát végez, a fizikai romlás semmilyen jelét nem látni a testén a 2007-es fotókhoz képest. Ezért hasonlította az MK című moszkvai bulvárlap Indiana Joneshoz, azzal a némileg kényszeredett kommentárral, miszerint Hogyan is lehetne nem erre a felsőtestre szavazni?

Nem veszik be

Csakhogy Putyin, sajtószolgálata és az orosz származású Bershidsky is tisztában van azzal, hogy az oroszok nem veszik be ezt a propagandát. Az ilyen fotókon azonnal elkezdenek poénkodni a közösségi site-okon, gyorsan megjelennek a mémek és a fotómontázsok.

Jellemző, hogy feltűnt a színen az orosz horgászok igencsak széles közössége is, amely szakértői kommentárt fűzött az elnök pecázásához. A félprofi horgászok kertelés nélkül kijelentették, hogy az elnök amatőr. Először is a vízben úszkálva halászni nem a legjobb ötlet. Másodszor mindenki tudja, aki ért ehhez, hogy a csukát karóval kell átdöfni, nem szigonnyal, amivel Putyin látható az erről szóló videón. Végül - minő szégyen - az elnök által kifogott/elejtett csuka a kisebbek közül való.

Kevés orosz vevő az államfő természetbarát, vagy jéghokizó, vagy - alaposan előkészített - dzsúdózó videóira. Másként képzelik a szupervezetőt. Erre utal a Bloomberg publicistájának egyik sztorija. Eszerint valaki egyszer a szovjet államot 100 éve létrehozó Vlagyimir Iljics Lenin fejformájával próbálta "bizonyítani", hogy abba bizony belefért egy zseniális elme.

Hipnotizál

A nyers macsóimázs életben tartásának valódi célpontja a nyugati média és a nyugati sajtó fogyasztója. Ebben is viccelődnek a képekkel, de nem úgy, mint az orosz mémek készítői. Nem valódi gúnnyal, hanem egy hipnotikus hatás alatt álló ember csodálkozásával. A nyugatiak szeretik a macsó imázs csípős ízét és a rossz fiúkra jellemző fizikai erő látványát. A félmeztelen fotók megerősítik Putyin, mint olyasvalaki képét, akit a nyugati média imád gyűlölni.

Így foglalta össze ezt a hatást Margarita Simonjan, a számos nyelven működő orosz állami propaganda csatorna, az RT vezetője: "Olvastam a New York Timesban megjelent cikket Putyin vakációjáról. A szerelemről szólt, természetesen. A frusztrált, dühödt változatáról ennek az érzelemnek, mert ez a szerelem, reménytelen, viszonzatlan".

Trump és Putyin

Bershidsky kétli, hogy az amerikaiak összehasonlítanák a muszklis Putyint saját elnökükkel, a kissé elhízott Donald Trumppal, aki egészségtelen ételeket (junk food) eszik és a golfpályán is villanyautóval közlekedik ahelyett, hogy legalább ott, a zöldben gyalogolna. Végül is azok az szavazók adták a voksukat Trumpra, akik kedvelik Putyint.

Csakhogy az orosz kommunikáció célja ezekkel a fotókkal és videókkal nem az, hogy vonzóvá tegyék a Kreml urát, hanem a gúnyolódás és a trollkodás. Miközben az amerikai kongresszus és az elnök kiizzadja magából az újabb Oroszország elleni szankciókat, a félmeztelen Putyin fekete napszemüvegben napozik valahol az isten háta mögött, a szibériai vadon közepén, egy tó partján.

Miközben az USA hírszerző szervezetei - van belőlük egy pár - azon aggódnak, hogy az oroszok célzott adatlopással (spear-phishing) törnek be amerikai informatikai hálózatokba, Putyin egy szigonnyal átdöfött csukával pózol (spear-fishes) a kamerák előtt.

Mindez azt hivatott sugallni, hogy torony magasról tesz az Egyesült Államok törvényhozására és kormányára. Bershidsky szerint talán nem kellene annyira ostobának lennie a nyugati médiának, hogy újra és újra benyalja ezt a trollkodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.08.09 20:56

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.09 20:01

@Nyugatos_szolasszabadsag: "amit így aprópénzért átvehetnek az amcsik"

Odébb van az, hogy amerikai LNG-tankerek ezrei akár csak egy minimális szeletet is kihasítsanak Európa gázellátásából, az óceánon átfurikázott amerikai gázzal. Ezt csak az hiszi el aki túl sok fantasztikus történetet olvasott az újságba. Az így szállítani tervezett gáz 2-3-szorosába kerülne a jelenlegi orosz vezetékesnek, ami nemcsak a - brutális - lakossági gázáremelések miatt jelentene problémát, hanem taccsra vágná a földgázt, mint energiaforrást felhasználó teljes európai nehézipart, köztük az autógyártást, a megugró költségek, így az ázsiai termeléssel szembeni versenyképtelenség miatt. Csak egy kicsit már fáradt vagyok ezt magyarázni az energiaügyekben - mondjuk úgy - laikus közönségnek, és nem kevésbé laikus újságíróknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.08.09 09:14

Nna a Komócsin elvtárstól már nagyon hiányoltam két Brüsszel-seggnyalintás és vérlibsi atlantista nyáláradat között egy putyingyalázást.
Végre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.08.09 09:13

@Bahnsteig_Eins: "BÁRMILYEN amerikai szankciót, ami ÉRDEMBEN érintheti az oroszokat, azt ők a tranzitdíjak megemelésével fogják visszavenni, különben az amik b..hatják a sokmilliárd dolláros befektetésüket és a globális olajbevételeiket.

Vazze, hogy ez hogy ki van találva, én magam is csak most jövök rá... én
"

Ez mind szép és jó, csak a buli valószínű Európa gázellátásáról szól, amit így aprópénzért átvehetnek az amcsik, a költségeket úgyis Európával fizetteti meg.
Úgyhogy a szerszám legvégén sajnos mi állunk és majd mi b*szhatjuk a sok milliárdunkat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.09 01:52

Most olvasom az angolszász médiában hogy Kazahsztán közleményt adott ki, miszerint az amerikai szankciók nem fogják érinteni a Kazahsztánban termelő amerikai olajcégeket, főleg a tengizi olajmezőt, ahova a Chevron sok (most nem nézek utána hogy pontosan mennyi) milliárd dollárt fektetett be eddig, és CSAK a legújabb projektre, azaz projekt-szakaszra, a Future Growth Projectre (FGP) tavaly hagyott jóvá 37 milliárd dollár befektetést.

Elhiheti nekem bárki, hogy ott - ahogy egy kazak mondta nekem - "globális", az amerikai olajcég számára is létfontosságú bevételek keletkeznek.

És akkor eszembe jut minden, az ott töltött másfél évtized (na jó, annak szerencsére csak kisebb része volt Tengiz, sokkal szebb és jobb helyek vannak Kazahsztánban, ha ha ha), és egy csapásra megértem, hogy ugye Kazahsztánból az amerikai olaj-multi-cégek csak és kizárólag Oroszországon keresztül tudják kivinni az olcsó kazak olajat - az eddigi olajvonatok egyetlen alternatívája a Tengiz-Novorosszijszk-Ceyhan óriás olajvezeték, amiben nekem is lett volna valami szerény szerepem, ha nem olyan balf@sz az azzal MAJDNEM megbízott őstengizi magyar cég, de mindegy ez már - tehát... BÁRMILYEN amerikai szankciót, ami ÉRDEMBEN érintheti az oroszokat, azt ők a tranzitdíjak megemelésével fogják visszavenni, különben az amik b..hatják a sokmilliárd dolláros befektetésüket és a globális olajbevételeiket.

Vazze, hogy ez hogy ki van találva, én magam is csak most jövök rá... én

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html