Életbe lépett az úgynevezett bértömeg-gazdálkodás a közigazgatásban - derült ki abból az interjúból, amelyet Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára adott a Magyar Időknek. Az államtitkár arról beszélt, hogy három lépcsőben szűnik meg félszáz állami intézmény szeptembertől jövő márciusig.

Ennek kapcsán említette meg, hogy - az idősebb olvasóknak a szocialista időkből ismerős - bér-tömeggazdálkodás miatt a megszűnő intézményeknél a jogutód az eddigi költségvetés nyolcvan százalékát fizetheti ki bérként, így ennek következtében létszámleépítés is lesz.

Az államtitkár nem vállalkozott arra, hogy megbecsülje az intézmény-összevonások és -megszüntetések miatt utcára kerülők számát, hiszen a kirúgandókról a kisebb bértömeggel gazdálkodó intézmények döntenek. Ugyanakkor elismerte, hogy a "létszámcsökkentés sohasem könnyű dolog, hiszen egyesek elveszítik addigi állásukat".

Ugyanakkor a magyar államapparátus nagyobb a kelleténél, uniós összehasonlításban is rosszul áll az ország ebből a szempontból. A versenyszférában tapasztalható munkaerőhiány, így az államigazgatásból távozó szakemberek számottevő része gyorsan megtalálhatja a számítását a magánszférában, amiben segíti őket a kormány - derült ki az államtitkár szavaiból.