Kiderültek Angela Merkel megroppanásának részletei

Angela Merkel valaha nagy művésze volt a politikai pókernek, ám most nagyon úgy tűnik, hogy legyőzték ebben a társasjátékban. Jellemző, hogy a Businessweek e heti címlapján a kancellár icipici alakja látható egy meglehetősen pikírt megjegyzés kíséretében: Merkel, Downsized.
Komócsin Sándor, 2018. február 16. péntek, 15:33
Fotó: AFP

Angela Merkel állítólag azt állította, hogy első találkozójukon egy régi KGB-s trükkel kicselezte Vlagyimir Putyint, minden oroszok államfőjét a Kremlben. Nem tett mást, mint hogy hosszú perceken át pusztán üveges szemmel hallgatta tárgyalópartnerét. Február 7-én Berlinben a német szociáldemokrata párt (SPD) vezetői hasonló taktikával revolverezték Merkelt, és a kancellár pislantott először - derül ki a Bloomberg háttércikkéből.

Merkel és csapata ezt megelőzően egy napon és egy éjszakán át alkudozott az SPD delegációjával a nagykoalíció folytatásának feltételeiről a CDU pártközpontjában. A szociáldemokraták betolták az asztalra az ultimátumukat: kérik a külügyi, a pénzügyi és munkaügyi tárcát, különben nem lesz alku. Úgy gondolják, hogy ezek birtokában meghatározhatják a kormány politikáját, főként az Európa-politikát.

Nem volt hova hátrálni

Az SPD arra bazírozott, hogy a CDU és a CSU korábbi koalíciós próbálkozása a szabaddemokratákkal és a Zöldekkel kudarcba fulladt. Egy újabb csalódást okozó próbálkozás több mint négy hónappal a szeptemberi parlamenti választások után azzal fenyegetett, hogy előrehozott választások lesznek, amelyeken a népharag elsodorja az egész kormányzó elitet. Még a kancellárt is, aki 12 éve vezeti az országot.

Ez a tét elég nagy volt ahhoz, hogy Merkel beadja a derekát. Olav Gutting CDU-s képviselő fekete humorral annyit mondott: Hú, legalább a kancellári posztot megtartottuk. Merkel fájó döntésről beszélt a ZDF tévétársaságnak, hozzátéve: de mi lett volna az alternatíva? Ezzel arra utalhatott arra, hogy kellett valamit kínálni az SPD 460 ezer tagjának, amiért cserébe a pártszavazáson a koalíció mellé állnak.

Micsoda fordulat

Angela Merkellel óriásit fordult a világ egy év alatt. Donald Trump amerikai elnök 2017. eleji beiktatása idején őt tartották a nyugati liberális világrend védelmezőjének és új vezetőjének. Ahogy Trump felrúgta a csendes-óceáni partnerségi megállapodást és visszavonta országát a párizsi klímaegyezményből, Merkel hangsúlyozta elkötelezettségét a szabad kereskedelem és klímaváltozás megakadályozása mellett.

Elhíresült az a megjegyzése, miszerint a Nyugat-Európa és az USA közti különleges viszony, amely a második világháborúban alakult ki, bizonyos fokig a végéhez ért, Európa már nem számíthat úgy Amerikára, mint korábban. Sokan úgy látták, ő lehet az a nyugati vezető, aki szembe száll Kína és Oroszország erősödő világpolitikai ambícióival.

Ehhez képest a mostani vita a CDU és az SPD között, ami egy egyszerű koalíciós alkunak indult egy jobb- és egy balközép párt között, hirtelen átfordult egy referendumba az uralkodó elittel szemben. Ugyanazt a folyamatot látjuk, ami a fejlett világ más országaiban lendületet adott az elitellenes, populista mozgalmaknak.

Feljött a radikális jobb

Az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely tavaly tavasszal majdnem felbomlott belső ellentétei miatt, a választásokra összeszedte magát, és több mint 13 százaléknyi szavazatot kapott. Ezzel először jutott be radikális jobboldali párt a német parlamentbe az ötvenes évek óta. Merkel "lépésről lépésre oldjuk meg a problémákat" politikája elhalványult az AfD muszlimfaló retorikájával szemben.

Az ősz már előrevetítette, hogy Merkel nagy bajba került. Az elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt alig jelent meg a nemzetközi színtéren, ahol átvették tőle a show-t olyan ifjú politikusok, mint Emmanuel Macron francia államfő. Egyre erősebb a közvéleményben az a benyomás, hogy ha Németországnak nem lesz kormánya, az az ő hibája lesz - mondja Jan Techau politológus professzor.

Sérülékenyebb, mint valaha

A február eleji késő éjszakai engedmény már saját pártjában is kisebb palotaforradalmat indított el. Egymás után jelentek meg a nyilatkozatok arról, hogy Merkel asszonynak bizony már most el kellene kezdenie foglalkozni az utódlásával. Alexander Mitsch, a CDU egyik lobbicsoportja, az Értékek Uniója elnöke úgy látja, hogy nem fogja kihúzni a ciklus végéig (2021-ig), mert túl sok törésvonal húzódik majd meg az új koalícióban (már feltéve, hogy létrejön).

A CDU-ban kisebb valószínűséggel robban ki olyan belső lázadás a vezetéssel szemben, amilyen az SPD-ben azzal fenyeget, hogy a tagság a február végi pártszavazáson elutasítja a vezetőség CDU-val kötött paktumát. Kevés pontos információ tudható a párt hangulatáról. Két regionális lap készíttetett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a szociáldemokrata párttagok kétharmada az újabb koalíció pártján áll.

Ugyanakkor Angela Merkel soha nem volt olyan sérülékeny, mint most. A koalíciókötés nélkül veszélybe kerülhet, hogy beállítsa elődje, Helmut Kohl 16 éves kormányzási rekordját. Egyelőre elszántnak látszik, a ZDF-interjúban azt mondta: akárhogy is lesz, végigcsinálja a parlamenti ciklust.

A fotó forrása: Odd Andersen/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.02.17 10:24

@troll: Ez nem Merkel érdeme, hanem a német polgároké, és főleg a német vállalkozásoké. Továbbá a körülményeket elődje Schröder teremtette meg, a sötét némber csak learatta annak gyümölcsiet. Ugyanakkor a migráns hordák beengedésével káoszba döntötte az országot, vagyis taulajdonléppen lerombolt mindent. A pusztulás marad utána.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.02.17 08:37

Egyszerübben merkel hülye vénlány, aki tullép hatáskörén, soros is hülye , belehülyült a zsidóüldözésbe, orbán is hülye, aki apja vert hülyére, magyar nép meg trianonba hülyült bele, így adhatott egy senkinek teljes hatalmat, aki kirabolja ugy hogy közben dilettáns, csak a rabláshoz ért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2018.02.17 06:57

Hogy kerül ide Orbán? A cikkről toljad a dumát libsi. Hiába, estére összefúja a szemetet a szél!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.16 21:32

Csak a totálhülyék, mint a zana és még vagy 80 más néven beregisztrált soknevű elmebeteg meg a többi hozzá hasonló féleszű fidesznyugger tulajdonítja Orbánnak a migránsellenes harcot és az ezzel kapcsolatos szembeszállást a brüsszeli bohócokkal. Ma már gyakorlatilag teljes Európa szemben áll a (sorosbérenc) brüsszeli bohócokkal, Angliától Ausztriáig, Lengyelországtól Csehországig, Bajorországtól Olaszországig. Mégse lopták szét az országukat mint Orsós. Ne emeljük már piedesztálra tehát a felcsuti cigány tolvajt, még a hazai elmebeteg zsidók (inkl. Soros) kedvéért se.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.02.16 21:11

"...Gondolom azt várod hogy az Orbán által beléd oltott gyűlölet folytán migráns vért ontsanak, zárják be a mecseteket deportálják a muzulmánokat stb. Nem utolsó sorban fogadják el, hogy a magyarok szuper nemzet szépek, szorgalmasak okosak, jó katonák és mindenki engedelmeskedjen nekik...."
Na látod, ügyes vagy te. Egész jól leírtad a dolgokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html