Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a hat kiemelkedő európai liga bajnokainak pénzügyi teljesítményére az elmúlt szezonban - derül ki a a KPMG felméréséből. A hat bajnokcsapat mindegyike csökkenő bevételről számolt be. A Juventus, a Paris Saint-Germain és a Porto két számjegyű árbevétel-visszaesést regisztrált az előző évhez képest, míg a Bayern München, a Liverpool és a Real Madrid összbevételei mérsékeltebben csökkentek. Az utóbbi főként annak köszönhető, hogy kis mértékben növelni tudták kereskedelmi bevételeiket.

A német és a spanyol bajnokcsapat ritka kivételt jelent a futballiparban azért is, mert sikerült nettó profitot termelniük a 2020. május/júniusban lezárt pénzügyi évben; miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el. Az elmúlt szezonban három csapat, a Juventus, a Bayern München és a Paris Saint-Germain megőrizte bajnoki címét, míg a Liverpool 30 év után tudott ismét győzedelmeskedni a Premier League-ben, a Porto a tavalyi nyertes Benfica-tól hódította vissza a portugál bajnoki címet, a Real Madrid pedig 34-edszerre szerezte meg a LaLiga trófeát, a két évig uralkodó Barcelona-t taszítva le ezzel a trónról.

A "The European Champions Report" jelentés szerint az összes bajnokcsapat árbevétele (nettó átigazolási bevételekkel) csökkent. A nyolcszázalékos árbevétel-visszaesés ellenére a bajnokcsapatok közül a Real Madrid érte el a legmagasabb összbevételt, 681,2 millió euró értékben. Az elnapolt vagy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzések miatt a Porto kivételével az összes csapatnál a jegyárbevétel csökkent a legnagyobb mértékben.

A közvetítési díjak is csökkentek minden bajnokcsapatnál, részben az UEFA Bajnokok Ligájában elért teljesítményük függvényében: a döntős Bayern München és Paris Saint-Germain a televíziós bevételeknél csupán négyszázalékos csökkenést számolhatott el, míg a Porto korai, a kvalifikációs szakaszban történt kiesése miatt 63 százalékos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a közvetítési jogok tételsorán.

A Liverpoolnak, a Bayern Münchennek és a Real Madridnak sikerült a kereskedelmi bevételein javítania. Egyedül a német és a spanyol bajnok tudott nettó eredményt elérni (5,9 millió és 0,3 millió euró), mindkét csapat profitja jelentősen csökkent az előző szezonhoz képest. A többi vizsgált bajnokcsapat komoly veszteséggel zárta a 2019/2020-as pénzügyi évet.