BUX
32065

Kiegészült a lengyel védelem

Az IMF szerdán végleg jóváhagyta a Lengyelországnak nyújtandó 20,6 milliárd dolláros hitelkeretet. Ezzel a visegrádi ország a második, amely az G20-ak londoni konferenciája során elfogadott új konstrukció keretein belül részesül pénzügyi segítségben.

NAPI Online, 2009. május 7. csütörtök, 11:46

Mexikó után Lengyelország is jelentős IMF-segítséget kapott. A visegrádi ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése szerint egyelőre nem kívánja lehívni az egy évre a rendelkezésére álló 20,6 milliárd dolláros kölcsönt, amelyet - szemben a térség több országának nyújtott segítséggel - a Valutaalap nem kötött különleges feltételekhez.

A lengyel kormány állítása szerint megelőző jelleggel vette igénybe az IMF kölcsönt, hogy felkészüljön a Valutaalap szerint 0,7 százalékos éves szintű GDP-visszaesés következményeire. (A lengyel gazdaság tavaly 4,8 százalékkal bővült.) Az Európai Bizottság legújabb előrejelzése szerint ennél nagyobb mértékű lesz a visszaesés, mintegy 1,4 százalék.

John Lispky IMF-igazgatóhelyettes szerint a kölcsön kellő biztonságot nyújthat az országnak a gazdasági válság esetleges begyűrűző hatásai ellen. Lipsky figyelmeztetett, hogy a lengyel pénzintézeteknek fel kell készülniük arra, hogy a hitelállományuk várt növekedése a hitelfelvételi követelmények szigorodása miatt az idén elmaradhat. 

Az IMF-hitel azonban nemcsak a bankok tőkepozíciónak esetleges javítására lesz elég, de az elmúlt kevesebb mint egy év alatt az euróval szemben harmadával leértékelődő zloty védelmére is szolgálhat. Már a hitelkérelem hírére erősödésnek indult a lengyel deviza a múlt hónapban; az IMF-keret révén a lengyel devizatartalékok mintegy harmadával megemelkednek, további védelmet nyújtva a zloty elleni esetleges spekulációval szemben.