Kifacsarná volt üzlettársát a BP

A BP egyik volt üzleti partnerével, a Hallliburton olajipari szolgáltató céggel akarja megfizettetni a Mexikói-öbölben történt tavaly áprilisi olajkatasztrófa összes költségét − jelentette a Reuters arra a keresetre hivatkozva, amelyet az olajmulti nyújtott be a bíróságra.
Komócsin Sándor, 2012. január 4. szerda, 06:05
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

A BP 14 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon történt robbanás nyomán keletkezett mélytengeri olajkitörés elfojtására, a négymillió hordó kiömlött olaj begyűjtésére, illetve további 20 milliárdot tartalékolt a katasztrófával összefüggő kártérítésekre és a környezeti károk elhárítására. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora összeget követelnek a Halliburtontől, csak annyi derült ki, hogy nem csupán a károkért, de az elveszett profitért is partnerüket teszik felelőssé, amely a tenger fenekén lévő olajkút betonfedelének elkészítéséért volt felelős. A BP ügyvédje szerint a perdokumentumok az összeg megnevezése nélkül is magukért beszélnek.

Az olajmulti a múlt hónapban megegyezett a Cameron Internationallel, egyik további partnerével a projektben, hogy a cég 250 millió dollárral hozzájárul a katasztrófával kapcsolatos költségek kifizetéséhez. Ennek alapján elemzők arra számítottak, hogy a BP ugyanígy megállapodásra jut két másik üzleti partnerével is. A Halliburtonnel és a kutat üzemeltető Transoceannel kötendő egyezség azonban nehezebb ügynek tűnik, részben azért, mert ezek a cégek visszaperelték a BP-t.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK