Kifakadt a román szenátus elnöke: Magyarországon veszélyes szélsőségesség létezik

A román szenátus elnöke szerint a magyar kormány nem tett semmit azért, hogy visszaszorítsa a szélsőségességet Magyarországon.
MTI, 2014. március 12. szerda, 20:53
Fotó: Napi.hu

Calin Popescu Tariceanu volt liberális miniszterelnök, akit a héten választottak meg a román felsőház élére, szerdán kifejtette: "Mindig elítéltem a szélsőségességet, a romániait és a külföldit egyaránt. Magyarországon nagyon veszélyes szélsőségesség létezik, és sajnos, az Orbán Viktor vezette jelenlegi kormány semmit nem tett a visszaszorításáért, mi több, a saját, nacionalista jellegű politikájával számos kérdőjelet vetett fel az Európai Unióban, a konszolidált demokráciákkal rendelkező országokban" - mondta Tariceanu, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

Hozzátette: egy demokratikus világban rendelkeznünk kell annyi bátorsággal, hogy nemet mondjuk a szélsőségességre. A Jobbik elnökének nemkívánatos személlyé való nyilvánítására, illetve a Jobbiknak a Romániából való kitiltására irányuló tervekkel kapcsolatban Tariceanu úgy vélte: "elégséges" a jelenlegi román törvényes keret arra, hogy alkalmazzák a szélsőségesekkel szemben.

Victor Ponta román miniszterelnök szerdán jelentette be: elkezdődhet az eljárás Vona Gábornak, a Jobbik elnökének nem kívánatos személlyé nyilvánítására, mihelyt Traian Basescu államfő jóváhagyja a román belügyminisztérium által kezdeményezett lépést. Kedden Basescu a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a bukaresti kormánytól és a parlamenttől a hét eleji marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.13 08:48

@H2so4: .. Félnek! Pont hogy ők a nacionalisták!


..így igaz ,féltek a rablott vagyont ,beleültek a készbe ,mert román soha nem hozott létre semmilyen civilizációt ,mert úgyneverzett csonkolt -társadalom..se polgárság ,de még nemessége sem volt soha ,csak pár vajda ..,a nép csak jobbágy volt 1000 éven át ,sőt 400 évig török gyarmat moldva-havasalföld ...,a gótika-reneszánsz-humanizmusból értelemszerűen kimaradtak..és az egész balkán....,ezért meg rendkívül irígyek ránk...semmi kultúra..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.12 22:24

@H2so4: na igen, ha Romániában azzal a címszóval betilthatnak egy demonstrációt, hogy annak "semmi értelme", akkor úgy gondolom talán saját háza táján kellene sepregetnie először.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

H2so4, 2014.03.12 21:53

Ez történik, amikor nem enged meg a "drága" oláh kormány egy székely menetet... Félnek!
Fele ekkora vízhangja lenne, ha a soviniszta román kormány engedte volna lefolyni úgy, ahogy egy demokratikus jogállamban illik és a médiájuk nem csak a csendőrséggel való konfliktust mutatná mindenhol, hanem azt a sok székelyt, akik ennek ellenére mégis megmutatták, hogy egységben az erő...
Pont hogy ők a nacionalisták!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html