Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kevesebb mint egy héttel történelmi jelentőségű csúcstalálkozója előtt Kim Dzsongunnal, Észak-Korea diktátorával az mondta, neki nincs szüksége arra, hogy felkészüljön a tárgyalásokra - idézte a garabonciás államfőt a Business Insider. Vajon komolyan gondolta ezt vagy csak olyat akart mondani, amivel biztosan vezető helyen foglalkozik a média?

Azt hiszem, nagyon jól felkészültem. Nem gondolom, hogy túl sokat kellene készülnöm. Végül is minden a hozzáállásról és arról szól, hogy elszántan próbáljuk előre mozdítani a dolgokat - fogalmazott a Fehér Házban. Eközben ott állt mellette Abe Sinzó japán miniszterelnök, aki - szemben vele - vette a fáradságot, hogy Tokióból Washingtonba utazva részt vállaljon a csúcs előkészítéséből.

További szövegek

Szintén Abe vizitje alatt arról is beszélt Trump, hogy békemegállapodást írhatnak alá Kimmel és úgy tett, mintha tisztában lenne azzal, ennek mekkora jelentősége lenne. Aláírunk egy egyezményt, ez lehet az első lépés. Ami ezt követi, az a nagy kérdés - fejtegette, mintha ingatlanbefektetőként valamilyen tervezett fejlesztésről fecsegett volna.

Megjegyzése annyiban tükrözte a valóságot, hogy Észak-Korea sok olyan egyezményt írt alá, amelyeket soha nem hajtottak végre. Tehát kétségtelen, hogy valamit tud arról a rezsimről, amelynek fejével tárgyalóasztalhoz készül ülni.

Mike Pompeo külügyminiszter elárulta, hogy amikor még nemzetbiztonsági tanácsadó volt, Trump naponta feltett neki kérdéseket Észak-Koreával kapcsolatban. Annak ellenére érdeklődött, hogy a napi titkosszolgálati jelentésben részletes beszámolót kapott erről az országról is.

A szakértők ellen politizál

Szóval marad a kérdés: miért mondja azt, hogy nem készül a csúcstalálkozóra, miközben ott áll mellette barátja, a japán miniszterelnök, akinek országa sokkal többet veszíthet, ha nem sikerül javítani a világ és az atomfegyverekkel játszó, paranoiás észak-koreai rezsim viszonyát. A válasz az lehet, hogy minden bizonnyal élvezi, hogy felidegesítheti a szakértőket, az akadémiai világ nagy tudású kommentátorait, egyszóval a tojásfejűeket.

Miután az Egyesült Államok nevében felmondta az iráni atomalkut, az Axios hírportál szerint el volt ragadtatva attól, hogy túlnyomó részben negatív reakciókat kapott. A tudományos életben dolgozó kutatók, ismert közélei szereplők bírálták a lépését, amelynek nyomán a perzsa állam visszatérhet az atomfegyvergyártás előkészítéséhez. Trump a szakértők ellen politizál. Hisz abban, hogy az amerikai biztonság- és kereskedelempolitika átszabása ésszerű, bárki bármit gondoljon erről - mondta egy fehér házi bennfentes az Axiosnak.

Szórakozás Trump módra

Trump szereti nézni, amikor a CNN tévécsatorna vitaműsoraiban az elemzők vörös fejjel szidják. És ha valóban ez szórakoztatja, akkor sűrűn megkaphatja, amire vágyik. Susan Rice, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója például így kommentálta azt a megjegyzését, hogy nem készül a június 12-i csúcstalálkozóra. "Ez hihetetlen és nagyon aggasztó. Elképzelhetetlen, hogy nincsenek felkészülő tanácskozások a legkomolyabb következményekkel járó tárgyalásra a Fehér Házban."

A fotó forrása: Brendan Smialowski/AFP