Kifőzdét nyitnak a dubai brókerek

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) pénzpiacai forgalmának zuhanása miatt a munkájukat vesztő korábbi brókerek egy része a vendéglátásban próbál szerencsét − írja a Bloomberg.
Komócsin Sándor, 2012. január 13. péntek, 11:52
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

Van köztük olyan, aki a befektetési megrendelések helyett volt ügyfelei és kollégái ebédrendeléseit veszi fel korábbi munkahelye közelében lévő kifőzdéjében. Mint mondja, egy idő után olyan kevés dolga volt brókerként, hogy elmaradtak a jutalékai, ezért új megélhetés után kellett néznie.

Három évvel a dubai befektetési buborék kipukkadása után az ország tőkepiacai még mindig zsugorodnak. A forgalom 77 százalékkal esett 2009 óta, a négy évvel ezelőtt aktív 98 brókercégből mára csupán 41 maradt. A nagy nemzetközi pénzintézetek − köztük a Crédit Suisse és a Nomura Holdings − leépítették ottani tőkepiaci tevékenységüket, a helyi alapítású Al Futtaim HC Securities LLC, amely julisban még vezette a brókercégek listáját, január elején zárta be irodáját. Az EAE tőkepiacainak együttes kapitalizációja 97 milliárd dollár, kevesebb mint fele a 2007-es 206 milliárdnak. A külföldi befektetők mindössze 2,8 milliárd dirham (762 millió dollár) értékben kötöttek üzleteket a harmadik negyedévben, ami 83 százalékkal kevesebb a 2009. július-szeptemberinél.

HOZZÁSZÓLÁSOK