Az orosz Központi Választási Bizottság az év végén azért utasította el Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, mert két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, emiatt pedig tíz évig nem gyakorolhatja passzív választójogát. A 41 éves politikus, aki válaszul választási bojkottot hirdetett meg, vasárnapra több városban megtartandó "választói sztrájkra" szólított fel.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. A választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben tízezreket megmozgató két országos korrupcióellenes tüntetést is képes volt megszervezni.

Kampánystábja pénteken közölte, hogy aktivistáit négy városban őrizetbe vették.

Oroszországban március 18-án tartják az elnökválasztást, amelyen a várakozások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő fölényes győzelmet arat majd.

A fotó forrása: Kirill Kudryavtsev/AFP.