Kihirdette Basescu a román költségvetést

A büdzsét február 7-én fogadta el a román parlament, kihirdetése azonban késett, mivel az ellenzéki Demokrata Liberális Párt keresetet nyújtott be az alkotmánybírósághoz, azt kifogásolva, hogy a parlamenti elfogadás alatt több eljárást megsértett a kormányoldal.
MTI-Eco, 2013. február 21. csütörtök, 15:53
Fotó: Napi.hu

A taláros testület csaknem egy héttel később elutasította a keresetet, ezért a büdzsé hatályba lépése már csak Basescutól függött. Az elnöki hivatal csütörtöki közlése szerint az államfő ellátta kézjegyével a büdzsé elfogadásáról szóló törvényt, amely a román közlönyben való megjelenéskor lép hatályba.

Romániának azért nem volt még idei elfogadott költségvetése, mert tavaly decemberben parlamenti választásokat tartottak, az ezt követően hivatalába lépő kormány pedig januárban egyeztetett a Nemzetközi Valutalappal a büdzsé tételeiről.

Az idei költségvetés 98,182 milliárd lej bevétellel és 116,36 milliárd lej kiadással számol, ami azt jelenti, hogy az államháztartási hiányt 18,176 milliárd lejre tervezték. Ez utóbbi a bruttó román össztermék 2,15 százalékának felel meg. A tervezett bevétel 6,5 százalékkal haladja meg a 2012-es évit, a kiadások értéke pedig 10,5 százalékkal nagyobb a tavalyi évhez képest. A román kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2013.02.21 16:42

Ezt kamatkiadásokkal együtt számolták?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html