A 12 tagú, kétpárti bizottságnak tagja lesz a hajthatatlanságáról elhíresült, ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik favoritja, Patrick Toomey szenátor is. Csatlakozik a testülethez Jon Kyl szenátor és Rob Portman szenátor is. Elemzők szerint hármójuk közül az a Portman lehet a leginkább hajlamos a megegyezésre, aki a Bush-kormányzat idején a Fehér Ház ügyviteli és költségvetési hivatalát vezette. Republikánus részről a testület tagja lesz még Dave Camp, Fred Upton és Jeb Hensarling képviselő.

A múltban eltérő vehemenciával ugyan, de mind a hat republikánus honatya szót emelt az adóemelés ellen, így várhatóan komoly nehézségekbe ütközik majd Barack Obama elnöknek az az elképzelése, hogy az államháztartási hiányt "kiegyensúlyozott módon" csökkentsék, vagyis, hogy a megszorítások mellett a bevételeket is növeljék.

A demokraták még kedden megnevezték "szuperbizottsági" szenátoraikat: Max Baucust, John Kerryt és Patty Murray-t. A képviselők listája még nem ismert, de Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője augusztus 16-i nevezheti meg jelöltjeit.

A bizottságnak, amelybe mindkét oldalról 3 szenátort és 3 képviselőt válogatnak be, s amelynek társelnöke Hensarling és Murray lesz, az a feladata, hogy november végéig megtalálja annak a módját, hogy tíz év távlatában 1,5 ezer milliárd dollárral csökkentsék az államháztartási hiányt. Tervüket a kongresszusnak karácsonyig kell jóváhagynia. Amennyiben ez nem sikerül, automatikusan életbe lép az a terv, amely fűnyírószerűen csökkenti majd a kiadásokat, tíz év alatt összesen 1,2 ezer milliárd dollárral.