Az államfő kedd késő délutánra összehívta az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO) a kelet-ukrajnai szakadárok által vasárnap megtartott, Kijev által törvénytelennek nevezett választások utáni helyzet megvitatására. Az elnök előzőleg bejelentette, hogy fontolóra veszi az említett a törvény visszavonását. A jogszabály három évre biztosítana különleges státust Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak. Ezt azonban csak azután kapnák meg, hogy előre hozott, központilag megrendezett helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának december 7-én.

A parlamenti jóváhagyást követően Porosenko október 16-án írta alá a jogszabályt, amely a konfliktus békés megoldását célozta és maga terjesztette a törvényhozás elé. Az elmúlt napokban azonban Porosenko több ízben is kijelentette, hogy szakadárok önkényesen megrendezett választása a békefolyamat egészét sodorta veszélybe.

Tanácsadója, Medvegyev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a törvény esetleges visszavonása egyáltalán nem jelentené a harci cselekmények felújítását Kijev részéről. Az ukrán vezetés továbbra is a békés rendezés mellett áll - hangsúlyozta hozzátéve, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaságokban" múlt vasárnap tartott választások csapást mértek a békefolyamatra, de véleménye szerint véglegesen nem hiúsították meg.

Közben Donyeckben beiktatták hivatalába kedden a "népköztársaság" megválasztott elnökét, Olekszandr Zaharcsenkót, aki eddig a szakadár terület "miniszterelnöke" volt. Zaharcsenko beiktatása után újságíróknak a különleges jogállásról szóló törvény visszavonására vonatkozó szándékot kommentálva kijelentette, hogy az "Porosenko lelkiismeretét terheli". Nevetségesnek nevezte, hogy Kijevben "hol elfogadnak, hol eltörölnek" törvényeket.

A kijevi média rámutat arra, hogy miközben Donyeckben beiktatták hivatalába Zaharcsenkót, a városban folyamatosan - előző este óta - tüzérségi fegyverek dörgése hallatszott.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében folyó eseményekről rendszeresen beszámoló katonai szakértő kedden Facebook-oldalán azt jelentette, hogy az orosz hadsereg Ukrajna Donyeck megyei határánál Iszkander típusú harcászati rakétarendszereket állított fel hat kilövőállással.

Az Iszkander egy modern orosz rövid hatótávolságú, szilárd hajtóanyagú, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri - kvázi-ballisztikus - rakétarendszer. Rendeltetése olyan kisebb, körülhatárolt célpontok leküzdése hagyományos robbanófejekkel, mint például rakétarendszerek, indítóállások, tüzérségi ütegek, légvédelmi és rakétaelhárító fegyverrendszerek, parancsnoki állások, kommunikációs csomópontok, valamint fontos polgári infrastrukturális létesítmények.