BUX
37350

Kijev márciusban IMF-segélyt kaphat

Az ukrán pénzügyminiszter abban bízik, hogy Kijev már március elején hozzájut a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által beígért pénzügyi támogatás első részletéhez.

Inforádió, MTI, 2015. február 13. péntek, 14:41

Natalija Jareszko azt mondta, hogy az IMF március első napjaiban tárgyal az Ukrajnának felajánlott támogatásról, és ha azt elfogadták, akkor az első részlet március első hetének a végén már az ukrán központi bank számláján lehet. Ukrajnának ehhez azonban több más lépés mellett át kell alakítania a költségvetését február végéig - tette hozzá az ukrán pénzügyminiszter.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy a következő négy évben 40 milliárd dollár pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna. Ehhez az IMF 17,5 milliárd dollárral járul hozzá, a hitelprogramról szakértői szinten már meg is született a megállapodás.

Az IMF cserébe egyebek között azt várja el, hogy Ukrajna a következő két évben a piaci szint közelébe emelje az energiaárakat, reformokat hajtson végre a gazdaság, az igazságszolgáltatás és a bankszektor területein.