Valerij Luncsenkónak, Kárpátalja új kormányzójának a beiktatására és támogatására a kormánykoalíció három pártjának mintegy tíz parlamenti képviselője érkezett Ungvárra, és szólalt fel a nagygyűlésen. Az ungvári születésű Zorjan Skirjak, a kijevi tüntetések, azaz a Majdan egyik fő szervezője beszédében hangsúlyozta: azért érkeztek nagy számban Kijevből az új kormányzó támogatására, mert Kárpátalján feszült a helyzet, ugyanis a régi rendszer "köpönyeget fordított haszonélvezői" vissza akarnak térni a hatalomba.

Kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a kijevi tüntetéseket messzire elkerülő Viktor Baloga - parlamenti képviselő - "helyi oligarcha és családi klánja" továbbra is ellenőrzése alatt tartsa Kárpátalját és népét. Közölte, kijevi képviselőtársai minden támogatást megadnak Luncsenkónak, és megakadályozzák Kárpátalján a zavarkeltést, amelynek egyik példája volt, ahogy a Jobboldali Szektor (PSZ) nevében valakik csütörtökön az utcán lemondatták a megye újonnan kinevezett rendőrparancsnokát. Elmondta, péntek reggel beszélt Dmitro Jarossal, a PSZ vezetőjével, aki elhatárolódott az ungvári esettől. A szónok felszólította Vaszil Turdaj rendőrparancsnokot, hogy folytassa a munkát, és tegyen meg mindent a Kárpátalján felbukkanó zavarkeltők és provokátorok megfékezése érdekében.

A nagygyűlésen beszélő kijevi parlamenti képviselők többsége kifejtette, meg kell akadályozni a Baloga-klánt abban, hogy "feudális" hatalmat gyakorolhasson Kárpátalján. Több honatya azt állította, az orosz titkosszolgálatok megpróbálnak Ukrajna határai mentén a krímihez hasonló bizonytalan helyzetet, káoszt előidézni, és Kárpátalja az egyik célterületük.

Beszédében Andrij Sevcsenko, a Haza (Batykivscsina) párt parlamenti képviselője, az ukrán törvényhozás kisebbségi és emberjogi bizottságának alelnöke, a kijevi tüntetések egyik legaktívabb résztvevője - utalva a Krímben kialakult helyzetre - hangsúlyozta: Kárpátalja európai régió, kicsiben olyan, mint Ukrajna, soknemzetiségű, színes kultúrájú, több vallású, és meg kell őrizni az egységét. Kiemelte: Kárpátalján összefogásra van szükség, "nem számít, ki milyen nyelven beszél, hány ország útlevele van a zsebében vagy milyen templomba jár". A honatya Kijev támogatásáról biztosította Valerij Luncsenkót, aki - mint mondta - a Majdan végig kitartó, félelmet nem ismerően bátor résztvevője volt.

Pénteken Ungváron, a kormányzati épületben tartja soros ülését a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), amelyen beiktatják tisztségébe Luncsenko kormányzót, és a képviselők a tervek szerint a testület vezetését érintő személyi kérdésekről is döntenek. Az ülésterem előtti csarnokban több száz tüntető jelent meg, egy részük az új hatalmat támogatja, másik részük a Viktor Baloga vezette, Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum párt híve. A demonstrálók heves vitát követően elmentek a helyszínről.