Kijött a várt amerikai adat - nem erre számítottak az elemzők

A háztartások fogyasztásának növekedése és az erős munkaerőpiac részben ellensúlyozta az export csökkenését és a vállalati beruházások visszaesését, így az amerikai GDP növekedési üteme a második negyedévben a vártnál kevésbé lassult le - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. július 26. péntek, 16:38
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok GDP-je az április-júniusi periódusban éves szinten 2,1 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, szemben az első negyedévi 3,1 százalékkal és az elemzők által prognosztizált 1,8 százalékkal - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium.

A lassulást első sorban a 4,1 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás fékezte. Ugyanakkor az üzleti beruházások 0,8 százalékkal csökkentek a globális gazdasági növekedés lanyhulása és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése következtében.

A beruházások 2016 eleje óta először zsugorodtak, a lakásépítések pedig a hatodik egymást követő negyedévben csökkentek.

Jerome Powell, a Fed elnöke korábban az üzleti beruházásokat és a lakásépítést nevezte a gazdaság két leggyengébb pontjának, ennek ellenére a robusztus személyi fogyasztás és az erős munkaerőpiac miatt elemzők egyre bizonytalanabbak, hogy a Fed csökkenti-e az alapkamatot - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.07.26 19:17

Az amerikaiak tudják, mi a gazdaság motorja: a fogyasztás. Nem is büntetik azt annyi hülye adóval, mint Európában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html