Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A január 31-éig tartó héten 626 amerikai nyújtotta be igénylését az ellátásra, ami 35 ezres növekedés az előző het iadathoz képest. Legutóbb 1982 őszén volt hasonló nagyságú bővülés a segélykérelmekben.

A Bloomberg elemzői arra számítottak, hogy az igénylések száma 580 ezerre csökken 591 ezerről, de a marketwatch.com konszenzusa is 580 ezer körüli adatra számított.

A tengerentúli munkaügyi minisztérium felülvizsgált adatai már az előző héten is nagyobb mértékű romlást jeleztek, mint ami a korábbi közlésben állt. Az ellátásért folyamodó száma a megelőző heti összesített adatok szerint is rekord szintre, 4,79 millióra emelkedett.

A pénteki napon az USA-ban közzéteszik a januári munkanélküliségi adatot is, ami a becslés szerint 7,5 százalékra emelkedett az év első hónapjában. Az amerikai gazdaságból 2008-ban így 2,6 millió állás tűnt el - erre 1945-óta egészen biztosan nem volt példa.

Sovány vigasz, hogy közben az amerikai gazdaság termelékenysége a várt 2,1 százaléknál nagyobb mértékben, 3,2 százalékkal bővült a negyedik negyedben a mezőgazdasági szektort nem számítva. A munkaerőköltség a negyedik negyedben 1,8 százalékkal, ugyancsak a várakozás alatt nőtt.

A tavalyi évben összességében 2,8 százalékkal nőtt a termelékenység az Egyesült Államokban, amire 2003-óta nem volt példa.