BUX
39602

Kijózanító adat jött az USA-ból

Az elemzők által vártnál kisebb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban az Egyesült Államokban, de a januári előzetes adat drasztikus mértékű csökkentése felszíthatja a gazdasági növekedés miatti aggodalmakat.

MTI, 2016. március 15. kedd, 18:19

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom értéke februárban folyó áron 447,3 milliárd dollárt tett ki, ami szezonális és naptári hatással kiigazítva 0,1 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest, 2015 februárjához viszonyítva azonban 3,1 százalékos emelkedést takar.

A januári havi adatot 0,2 százalékos növekedésről 0,4 százalékos csökkenésre módosította a minisztérium. Elemzők 0,2 százalékos visszaesésre számítottak az év második hónapjában.

A kiskerstatisztika alakulása azt jelzi, hogy a fogyasztók továbbra is óvatosak a költekezésben, dacára a stabilan kedvező foglalkoztatottsági adatoknak. A csökkenésben azonban jelentős szerepe volt annak is, hogy a zuhanó üzemanyagárak miatt a benzinkutak forgalma havi szinten 4,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 15,6 százalékkal zuhant.

A járműeladások januárhoz képest 0,2 százalékkal estek vissza, éves alapon viszont 6,8 százalékkal emelkedtek. Növekedett februárban az építőipari és kertészeti, az egészségügyi, a ruházati, a sport- és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó termékek, valamint az éttermek és a bárok forgalma.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény kétharmadáért, ezért a növekedés gyorsításához szükség van az erősebb fogyasztói kiadásokra.