Kikerülhetnek az elitklubból a hollandok

Az elhúzódó recesszió és a kedvezőtlen kilátások miatt a Nemzetközi Valutaalap szakértői attól tartanak, hogy Hollandia elveszíti kiváló, három A-s adósságminősítését. Jeroen Dijsselbloem valamivel optimistább. Az Eurócsoportot vezető holland pénzügyminiszter szerint innen már nem lehet lejjebb.
portfolio.hu, 2013. május 27. hétfő, 22:17

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői pesszimisták a holland gazdasági kilátásokat illetően. Az emelkedő munkanélküliség (áprilisban 8,2 százalékos volt a munkanélküliség, ami 650 ezer munkanélkülit jelent), a csökkenő infláció (a fogyasztói árak közel két éve folyamatosan esnek) és a csökkenő beruházási aktivitás miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszterre. A tét a három A-s adósságminősítés megőrzése.

Hollandia jövője miatt nem csak az IMF aggódik, ami a piaci folyamatokból is jól látszik. Egyrészt csak májusban 15 bázisponttal emelkedett a tízéves állampapírok hozama, másrészt a német állampapírokhoz viszonyított felár 12 bázispontot (18 bázispontról 30 bázispontra) emelkedett év eleje óta.

Elemzők szerint a kedvezőtlen külső környezetre való tekintettel a leminősítést még nem árazta be teljesen a piac, bár a fundamentumok alapján ez indokolt lenne. A holland gazdaság az elmúlt négy év alatt háromszor volt recesszióban, és jelenleg is abban van. Az első negyedévben 0,1 százalékos volt a visszaesés.

A kedvezőtlen fundamentumok ellenére jelenleg Hollandia büszkélkedhet a negyedik legalacsonyabb hozamszinttel az eurózónában. A 17 tagország közül egyébként már csak Hollandia, Németország, Finnország és Luxemburg tartozik az úgynevezett elitklubba. Franciaország és Ausztria tavaly veszítette el az AAA-s besorolást.

Jelenleg mindhárom hitelminősítőnél negatív kilátás van érvényben a holland adósságra, Jeroen Dijsselbloem azonban optimista. A pénzügyminiszter szerint innen már nem lehet lejjebb, és a kormány megtette a szükséges lépéseket a növekedés beindításáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.28 10:49

..."a Nemzetközi Valutaalap szakértői attól tartanak, hogy Hollandia elveszíti kiváló, három A-s adósságminősítését. ..."


..jaj ,a Mátrix saját újjába harap...,na ,megnézzük ...,vagy lazítanak a követelményeken...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html