Kiküldetések: a lengyelek is panaszt nyújtottak be

Lengyelország is panaszt nyújtott be az uniós kiküldetési irányelv módosítása miatt, amelynek érvelése hasonló a magyar kifogásokkal - tájékoztatta a PAP hírügynökséget csütörtökön Konrad Szymanski az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.
Szász Péter, 2018. október 4. csütörtök, 17:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Szymanskit azután keresték fel, hogy a lengyel sajtó arról számolt be: a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán megtámadta az uniós kiküldetési irányelv július 9-én kihirdetett módosítását.

A lengyel diplomata közölte: Lengyelország szerdán saját panaszt nyújtott be ez ügyben. Ebben az irányelv "protekcionista jellegét" bírálják, mely Varsó szerint megnehezíti a szabad munkaerő- és szolgáltatás-áramlásnak az uniós alapszerződésben rögzített elvét.

A megtámadott irányelv kapcsán Szymanski szerint Varsó a tagállamok "széles körével" működik együtt.

Az Európai Unió Tanácsa június 21-én hagyta jóvá az említett irányelvet, Magyarország és Lengyelország akkor ellene szavazott, az Egyesült Királyság, Horvátország, Lettország és Litvánia pedig tartózkodott.

Az irányelv szerint 2020 közepétől a más uniós tagállamból kiküldött  munkavállalók esetében 12 hónap után a fogadó ország munkajogi feltételeit kellene alkalmazni, ezt egyszer meg lehetne hosszabbítani hat hónappal. Varsó szerint ez a megoldás hátrányos helyzetbe hozza  a lengyel cégeket, aránytalanul növeli a kiküldött alkalmazottjaikra ráfordítandó költségeket.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK