Kilábalás küszöbén az ingatlanpiac

A CB Richard Ellis (CBRE) globális piaci elemzése szerint a stabilizáció és a kilábalás jelei látszanak a világ kereskedelmi ingatlanpiacain 2009 közepén.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 10:55
Fotó:

Az európai befektetési piac aktivitása 13 milliárd euróra nőtt a második negyedévben az első negyedben mért 11,6 milliárd euró után. Ugyan még korai egy hosszan tartó felívelésre számítani, a várakozások szerint a negyedik negyedévben jelentősebb javulás következhet be a tranzakciós forgalomban. A befektetési piac aktivitása erőre kapott Londonban a második negyedév végére, ahogy a befektetők megcélozták a jelentős árkorrekciót elszenvedett piacokat.

Az irodabérlési aktivitás Európában továbbra is nagyon gyenge: a CBRE EU-15 irodabérleti index 2,9 százalékot esett a második negyedévben - egy év alatt a csökkenés 8,6 százalékos volt, ami a piac komoly összehúzódását mutatja 2008-hoz képest. A befektetési ingatlanok adásvétele nőtt Ázsiában, ahol a piac gyorsan magához tért, és néhány városban a második negyedév során az árak elérhették mélypontjukat.

Kínában és Hongkongban a lakóingatlanok piaca feléledt, az általános piaci hangulat és a befektetési tranzakciós aktivitás javult Japánban, Dél-Koreában, Indiában és Szingapúrban is. Az első osztályú irodák bérleti díja csökkent a második negyedévben és néhány városban továbbra is rekordmélységű az irodakereslet, valamint a bérleti költségek is tovább mérséklődnek.

Az Egyesült Államokban még nincs jele a kilábalásnak: az üresedési ráta az iroda-, ipari és kiskereskedelmi ingatlanpiacon 2009 második negyedévében tovább nőtt. Az irodáknál a ráta 0,8 százalékponttal 15,5 százalékra, az ipari 0,8 százalékponttal 13 százalékra emelkedett. Kanadában az üresedés lassabban nő, mint az USA-ban - 7,5 százalékról 8,3 százalékra emelkedett a második negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK