Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

II. Erzsébet, a világ leghosszabb ideje trónra lépett ma élő uralkodója, kilencvenegy éves kora ellenére sem óhajt nyugdíjba vonulni. Jó egészségnek örvend, anyja száz évnél is idősebb volt, amikor meghalt, tehát Erzsébet nem látja okát, miért adná át a helyét fiának, Károly hercegnek. Tartja magát a huszonegyedik születésnapján tett esküjéhez: "A brit népet fogom szolgálni egész életemben, legyen az hosszú vagy rövid."

Még 1937-ben alkotott törvényt a brit parlament arról, hogy mi a teendő, ha egy uralkodó egészsége vagy szellemi képességei megromlása maitt nem tudja ellátni a feladatait. Ilyenkor a trónörökös régens hercegként veheti át a szerepét.

Erzsébet férje, a 96 éves Fülöp herceg májusban úgy érezte, hogy immár túlságosan fárasztják a ceremoniális feladatok, ezért bejelentette, hogy többé nem óhajtja ellátni ezeket. Amellett a spanyol és a holland uralkodó egyaránt trónörökösére hárította a királyi munkát. II. Erzsébet csak annyiban kész követni a példájukat, hogy csökkenti a munkaterheit - írta a portál.

Májusban, Fülöp herceg bejelentése után, a királynő magántitkára összehívta az udvar ötszázfőnyi személyzetét és ez úton tudatta, hogy a királyi család fiatalabb tagjai nagyobb ceremoniális szerepet kapnak. II. Erzsébet többé például nem vállal hosszútávú utazást, a soron következő kanadai hivatalos látogatásra Károly herceget és hitvesét Kamilla hercegnőt küldi el maga helyett.

Az évente kétszer kiosztott kitüntetések átadása is nagyobb mértékben hárul II. Erzsébet leányára, Anna hercegnőre, valamint Vilmos hercegre. Vilmos éppen ezért vált ki a légierő légimentő szolgálatából, ahol helikopterpilóta volt. A lovaggá ütést csak a királynő végezheti el, továbbá azt a munkakörét sem adja fel II. Erzsébet, hogy naponta átolvassa a kormány hivatalos iratait. Ezt még tavaly, a súlyos megfázása idején sem függesztette fel.

Nagy-Britanniában 1811-től 1820-ig uralkodott régens herceg, amikor ezt III. György király elmeállapota követelte meg. A királynőnek kilencvenegy évesen sincs probléma a szellemi képességeivel vagy az egészségével, tehát nem készül Károly herceget régenssé tenni. A legújabb közvélemény-felmérés szerint a britek 51 százaléka szívesebben látná, ha egyenesen Vilmos herceg lépne majd Erzsébet helyére Károly helyett.