Kiléptették magukat a britek: tőzsdekrach és bankválság jöhet

A szociális értékrendje alapján konzervatív, vidéki Nagy-Britannia legyőzte a kozmopolita, liberális Nagy-Britanniát. Így értékelte a szigetország függetlenségi népszavazásának végeredményét egy helyi elemző. A Leave hívei nagyjából négy százalékpontos különbséggel győztek.
Napi.hu, 2016. június 24. péntek, 05:27
Fotó: MTI/EPA

A szavazatok többségének összeszámlálása alapján kiderült, hogy a brit függetlenségi népszavazáson a Leave-re a voksok kerekítve 52, a Reaminre a 48 százaléka érkezhet. A részbétel átlagosan 72 százalékos volt.

A nagy-britanniai referendum résztvevőinek többsége azt akarja, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Ez az első eset, hogy ez megtörténhet. Ugyanakkor a népszavazás nem egyenlő a brit parlamenttel, amelynek tagjai között négyötödös többségben vannak az EU-párti képviselők.

A font 12 százalékkal, 1985 óta nem látott szintre gyengült a dollárral szemben, majd valamelyest stabilizálódni kezdett az árfolyam. A forint is lejtőre került, egy euróért 318 forintot kellett adni kora reggel. Az arany drágult, a szakértők katasztrofális napra számítanak a pénzpiacokon, a londoni tőzsde 8-9 százalékos mínuszban nyithat. Az UBS 12-19 százalékos kezdeti visszaesésre számított. Hosszabb távon bankválság is jöhet.

Az ázsiai tőkepiacok estek - a tokiói Nikkei 8 százalékkal zuhant -, az amerikai határidős piacok 4-5 százalékos mínuszba kerültek, az olaj ára öt százalékkal, a 48 dollár/hordóra csökkent.

Megosztottság világos határok mentén

Angliában szinte csak a szigetország fővárosa támogatja az EU-tagságot. Skócia és Észak-Írország lakóinak többsége a maradás mellett áll, Wales és Anglia vidéki része viszont határozottan távoznának. Az alacsonyabban képzett szavazók inkább a Leave, a magasabban képzettek a Remain mellett álltak.

A skót politikusok a népszavazás előtt jelezték, hogy ha ellentétes eredmény születik, azaz az angolok többsége távozna, míg a skótok maradnának, akkor újra felvetik Skócia kilépését Nagy-Britanniából. Ezt péntek reggel a Skót Nemzeti Párt egyik parlamenti képviselője megerősítette. Skóciában 62-38 százalékos arányban az EU-párt győzött.

Észak-Írországba hasonló a helyzet, felvetődhet az ír sziget egyesítése - itt 56 százalékos többségben vannak a maradás hívei.

Így oszlottak meg a szavazatok
Forrás: BBC News

Az out az out

A CNN emlékeztet arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a briteknek szóló utolsó üzenetében világossá tette: Brüsszel véleménye szerint az out azt jelenti, hogy out. Más szóval a szigetországnak vállalnia kell a kilépés következményeit.

Nigel Farange, a bevándorlóellenes, populistának tartott brit függetlenségi párt (Ukip) vezére  a szavazás győzteseként állt a kamerák elé annak ellenére, hogy a Leave-kampány arca Boris Johnson London volt tory polgármestere volt. A Ukip nem parlamenti párt Nagy-Britanniában.

A szakértők szerint David Cameron miniszterelnök, a Remain-kampány első embere olyan súlyos politikai sebet kapott, hogy aligha őrizheti meg posztját. Farange lemondásra szólította fel.

Indul a lavina

Sajtóértesülések szerint az Európai Parlament frakciói reggel 8 órakor rendkívüli tanácskozást kezdenek. A hét végén az EU alapító országainak külügyminiszterei tartanak csúcsértekezletet

Geert Wilders, Hollandia euroszkeptikus pártjának vezetője közölte: eljött az ideje, hogy Hollandiában is kiírják a függetlenségi népszavazást.

A következő lépések

A következő várható lépés a brit miniszterelnök és a parlament nyilatkozata. A kilépésről folyó tárgyalások legkevesebb két évig tarthatnak. Az EU-nak nem sürgős, ráadásul nem világos, milyen EU-Nagy-Britannia viszony alakulhat ki. A norvég-svájci minta része a munkaerő szabad áramlásának biztosítása...

A szigetország nettó befizető, ha kivonja pénzét, akkor az EU-büdzsé nettó haszonélvezőinek kevesebb jut. A szigetországban dolgozó magyarok státusa megváltozhat. Szakértők szerint az uniós tagországok elitje látva a szigetország gondjait szorosabbra foghatja az EU-integrációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.06.25 09:12

@Warlock:

"De ha olyan éretlen és hülye lennék,"

Nem én mondtam Blama... idéztem tőled... csak mélyen egyetértek... "

Nem szeretném megbántani önfensőbbségedbe vetett mozdíthatatlan és örök hitedet, de a "lennék" feltételes mód.

Ha te azt szeretted volna mondani, hogy hülyének és éretlennek tartasz, akkor a helyes nyelvtani formulákat kellett volna alkalmaznod.

De ezt a bölcsész végzettségű tanaraidnak nem sikerült elérni nálad....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.25 08:09

@Warlock:

A drága magyar cégvezető, még éjjel is dolgozik a jólétünkön.

Köszönet érte!

A visszafordításos szöveg is nagyon jó, de az unalmas lélekelemzés nem annyira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.06.25 00:07

@rigolya: "Egy cégvezetőnek mi a jobb?
1. Kis hazánk az EU-ban.
2. Kis hazánk az EU-n kívül.

Szerintem 1..."

Szerintem is, egyetértünk... a kommentemnek köze nem volt a reakciójához, nem vette észre? Csak rámutattam egy demagóg ökörségre... Azért siklott el felette kedves Rigolya? Mert köztudottan demagóg Ön is...??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.06.25 00:04

@HauserArnold: Idefigyelj Blama... Regelhetsz te akárhány néven, változtatgathatod erőltetetten a stílusod, mindig ugyanaz a beteg és lelkibeteg kisöreg maradsz... Átlátszó vagy, mint a panorámaablak, kit akarsz hülyíteni?

"De ha olyan éretlen és hülye lennék,"

Nem én mondtam Blama... idéztem tőled... csak mélyen egyetértek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.24 14:39

@gabor34:

Ez neked riogatás?
Nézzél már ki a világba - már ha egyáltalán érdekel.

Ha meg nem, akkor nézd meg egy pillanatra, hol áll a magyar forint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html